Қартайғанда ақыл-ойды сақтаудың қарапайым әдісі анықталды — Қазақстан жаңалықтары

0

Америка Құрама Штаттарындағы Стоуни-Брук университетінің ғалымдары қартаюға байланысты нейробиологиялық өзгерістердің жасы 50-ге таяған адамдарда пайда болатындығын анықтады. Алайда тұтынылатын көмірсулардың мөлшерін азайту арқылы бұған жол бермеуге болады. Қартаю кезінде ақыл-ойды сақтаудың қарапайым әдісі MedicalXpress-тегі пресс-релизде айтылған, деп хабарлайды Stan.kz ақпарат агенттігі.

Зерттеуге 18 бен 88 жас аралығындағы мыңға жуық адам қатысты. Олар функционалды магниттік-резонанстық бейнені қолдана отырып, миды тексеруден өткізді. Жасы ұлғая келе, ми аймақтары арасындағы функционалды байланыс нашарлайды, бұл танымдық функциялардың төмендеуімен және инсулинге төзімділіктің жоғарылауымен байланысты. Алдын-ала диабеттік күй және 2 типті қант диабеті нейрондардағы глюкозаны тиімді метаболиздеу қабілетін тежейді.

Ғалымдар мидың тұрақтылығын екі диетамен бағалады: тұрақты және аз көмірсутек, оның құрамында ет немесе балық бар, салаты бар, бірақ қант, дән, күріш және крахмалды көкөністерді алып тастау керек. Әдеттегі диетада глюкоза негізгі «отын» болып табылады, ал төмен көмірсутекті диетада кетондар оны алмастырады.

Нәтижелер көрсеткендей, мидың қартаю белгілері 47 жаста ертерек пайда болады, ең тез нашарлау 60 жастан басталды. 50 жасқа дейінгі жастарда да кетон диетасы мидың жалпы белсенділігін арттырып, функционалды желілерді тұрақтандырды.

 

 

 

 

 

stan.kz