Ауыл шаруашылығы дақылдарының шығымдылығын жоспарлау туралы қазақша
Елдің халық шаруашылығы қоғамның қалыпты өмірі мен дамуына қажетті әртүрлі материалдық құралдарды өндіруді және халыққа жеткізуді қамтамасыз ететін салалардың жиынтығы болып табылады. Бұл салалардың негізгісі өнеркәсіп, ауыл шаруашылығы, көлік және байланыс, сауда болып табылады.
Ауыл шаруашылығы-материалдық өндірістің көлемі бойынша екінші саласы. Оның міндеті халықтың тамақ өнімдеріне, шикізатқа, елдің ауыл шаруашылығы өнімдеріне деген басқа да қажеттіліктерін қамтамасыз ету болып табылады.
Жеміс шаруашылығы халықтың азық-түлік ресурстарын толықтыру үшін аса маңызды. Ресейдің патшалығы өте төмен деңгейде болды. Силяндардың негізгі бөлігі жер болған жоқ, сондықтан да жеміс өсірумен айналыспаған. Бақтарда арзан бағалы және төмен жеміс сорттары өсірілді. Жемістерді тұтыну тек Бай болды. Қазіргі уақытта жеміс шаруашылығы ауыл шаруашылығының маңызды саласына айналды.Жемістердің ассортименті айтарлықтай кеңейіп, жақсарды, бақтардың өнімділігі артты, жемістердің тауарлық салмағы өсті. Мичуриннің арманы орындалып жатыр-жаппай тұтыну өнімдерімен жеміс беру.
Жеміс дақылдары бағалы азық — түлік өнімдерін-жемістер, жидектер, Жүзім, жаңғақтар және т.б. алу үшін өсіріледі. Кейбір жемістерде көп май бар. Бір адамға жылына 100-120 кг жеміс, жидек және жүзім қажет. Қоректенуден басқа, кейбір жемістер мен жидектер өте маңызды. Жемістер мен жидектер дәмді және хош иісті заттарды ұстаудың арқасында тағамның сапалы қорытылуына ықпал етеді. Жемістер мен жидектер, әсіресе кондитерлік, консерві және шарап өнеркәсібі үшін: оларды Джем, повидл, құрғақ жемістер, шырындар, шарап, банкалық консервілер дайындау үшін пайдаланады. Жеміс дақылдарының түрлік құрамы әртүрлі. Оларға: алма, алмұрт, айва, шетен; сүйекті — қара өрік, шие, шие, шие, алыча, өрік, шабдалы жатады. Жидекті дақылдарға құлпынай, таңқурай, қарақат жатады. Украинаның өнеркәсіптік жеміс шаруашылығында 40-қа жуық жеміс дақылдары пайдаланылады. Ең көп таралған алма, алмұрт, шие, шие, шие, қара өрік, өрік, шабдалы, құлпынай, қарақат, таңқурай.
Бірақ соңғы жылдары жеміс өндірісінің тиімділігі төмендеді. Сондықтан мақсаты жеміс өндірісінің тиімділігін арттыру жолдарын анықтау болып табылатын жұмыс жеткілікті өзекті болып табылады.
Зерттеу мақсатына жету үшін келесі негізгі міндеттер қойылды және шешілді:
— зерттеу тақырыбы бойынша теориялық негіздер зерттелді;
— шаруашылықтың табиғи-экономикалық жағдайы талданды;
— кәсіпорынның қаржылық талдауы жүргізілді;
— шаруашылық экономикасында жеміс шаруашылығының орны анықталды;
— жеміс өндірісінің тиімділігіне талдау жүргізілді;
— жеміс өндірісінің тиімділігін арттырудың негізгі бағыттары анықталды.
Зерттеу объектісі — «Зеленая Роща» ААҚ.
Зерттеу мерзімі-4 жыл.
Экономикалық-статистикалық зерттеу әдістері.
1-бөлім «Жасыл Гай» ААҚ қысқаша ұйымдық-экономикалық сипаттамасы»
1.1. Орналасқан жері, мамандануы және ұйымдық құрылымы
Зеленый Гай » ААҚ»
Табиғи-экономикалық жағдайларды бағалау қажеттілігі ауыл шаруашылығы өндірісіндегі жер өндірістің негізгі құралы болып табылуымен түсіндіріледі. Оны пайдалану нәтижелеріне және табиғи жағдайларға кәсіпорындардың өндірістік қызметі байланысты болады. Сондықтан табиғи жағдайды жүйелі түрде талдау қажет. Топырақ-климаттық жағдайларды талдау көздері топырақ очеркі, сондай-ақ топырақ-климаттық анықтамалардың мәліметтері болып табылады. Агрохимиялық зертханалар мен жергілікті метеостанциялардың деректері қосалқы болып табылады.
Табиғи-климаттық жағдайларды бағалау кезінде мәтіндік сипаттаманы қабылдау қолданылады.
Кәсіпорынның табиғи жағдайлары сипатталады:
— осы жердің көпжылдық ауа райы режимін, атап айтқанда: атмосфералық қысым, ылғалдылық, ауа температурасы, қар, жаңбыр, бұршақ, тұман және т. б. түсінетін климат.;
— бригадалардың, ауыспалы егістердің бөлінісінде зерттелетін кәсіпорын топырақтарымен;
— жазық, горластый, толқынды болуы мүмкін кәсіпорын аумағының рельефімен, ол топырақты өңдеу тәсілдеріне, агрегаттың қозғалыс жылдамдығына, демек, техниканың өнімділігіне әсер етеді.
Кәсіпорынның табиғи-климаттық жағдайын зерделеп, жеміс, көкөніс және жүзім өсіру үшін қолайлы деген қорытындыға келдік.
Кәсіпорынның ұйымдық-өндірістік құрылымы оның көлеміне, елді мекендердің санына байланысты болады. Ірі кәсіпорындар үшін 3-сатылы ұйымдық-өндірістік құрылым, ал 2-сатылы шағын кәсіпорындар ақталатын болады.
«Зеленый Гай» ААҚ Оңтүстік Буг өзенінің сол жағалауында Николаев облысының солтүстік-батыс бөлігінде, Вознесенск қаласынан 2 км және облыс орталығынан 95 км қашықтықта Николаев қаласынан орналасқан.
Вознесенск темір жол станциясының көлік қатынасы 3км-де орналасқан, темір жол бойынша, облыс орталығы – асфальтталған тас жол бойынша жүзеге асырылады.
«Зеленый Гай» ААҚ аумағы Украинаның оңтүстік-батыс даласының орталық бөлігінде – орташа континенттік климатта орналасқан. Осы ауданның климаты жазда салыстырмалы жоғары температурамен және қыста жиі жылынумен салыстырмалы төмен температурамен, аздаған жауын-шашынмен сипатталады. Қыста орташа жылдық ауа температурасы -20-23 С, жазда — + 37,6 Сек. Аязсыз күндер саны 220 – 240. Бірінші күзгі мұздың орташа күні 25 қараша. Ең ерте аяз 15 қараша. Кеш көктемгі аяз 15 сәуір. Ең кеш көктемгі үсік 20 сәуір. Келтірілген деректерге сүйене отырып, жылудың тиісті санымен күндердің саны барлық аудандастырылған дақылдар мен көпжылдық екпелердің өсуі мен дамуы үшін жеткілікті деп айтуға болады. Жыл ішіндегі жауын-шашынның мөлшері 432 мм құрайды. Вегетациялық кезеңдегі жауын-шашын мөлшері (сәуір – қазан) орташа 282 мм тең. Олардың ең аз саны қыста қар түрінде түседі. Қар жамылғысының биіктігі 3-4 см аспайды.
Ыстық желдердің басым бағыты оңтүстік және шығыс құрғақ шөгінділер сипатында болады, олар әсіресе жүзімге зиян келтіреді.
Қоғамның жер алабы үш террасадан тұратын Оңтүстік Бұг өзенінің ойпатында орналасқан. Террастың бірінші ойығы жер беті жақын орналасқан мезо-микровпадин көп жазық болып табылады; бұл террасаның топырақтары төртінші шалғындық-жағынды солонцеватої агро-өндірістік топқа жатады. Екінші құмды террасаға көшу күрт жүреді. Өткен террасадан өту шектерінде жер асты сулары жиі жер бетіне шығатын тар төмендеу желісі бар. Бұл террасаның бөлігі үшінші құм-құмды және бесінші шалғынды-батпақты жерге жақын орналасқан. Үшінші террасаның топырақ жамылғысы әдеттегі және құмды қара топырақтармен ұсынылған, олар өндірістік топтың бірінші және үшінші агро-өндірістік тобына жатады.
Суғару көзі Оңтүстік Буг өзені болып табылады, оның жағасында суғару үшін су беретін сорғы станциясы салынған.
Кәсіпорынның ұйымдық-өндірістік құрылымы оның көлеміне, елді мекендердің санына байланысты. Вознесен ауданының «Зеленый Гай» ААҚ ұйымдық-өндірістік құрылымы үш сатылы. Шаруашылықта үш бөлімше бар: біреуі-орталық үй-жайда; екіншісі-Прямое ауылында; үшіншісі-бұрғылау хуторларында.
Орталық үй-жайда балабақша, мәдениет үйі, медпункт, тоңазытқыштар, шарап зауыты, автопарк, реммайстерня бар. Бірінші бөлімде – сүт-тауар фермасы; ІҚМ, шошқаларды бордақылау фермасы; бағбандық және жүзім шаруашылығы бригадалары, көпжылдық екпелер орналасқан. Екінші бөлімде-егін егу бригадалары; бау-бақша және жүзім шаруашылығы бригадалары. Үшінші орында-бау-бақша бригадасы мен ягодников бригадасы.
Шаруашылық мөлшерін бағалау үшін бірқатар көрсеткіштер пайдаланылады: негізгі – өнім өндірісінің көлемі; қосалқы – бекітілген жерлердің ауданы, жұмыс істейтіндердің саны, Негізгі өндірістік қорлардың құны, мал басы. Экономикалық құлдырау жағдайында көптеген кәсіпорындарда жалпы және тауарлық өнім көлемі бойынша кәсіпорын көлемінің қысқаруы байқалады. Ал герметизация процесінің нәтижесінде, ірілендіру жер алқаптарының ауданы да қысқаруы мүмкін. Сонымен қатар энергетикалық ресурстар азаяды, өйткені ұзақ уақыт бойы кәсіпорынның жаңа техниканы сатып алуға мүмкіндігі жоқ, өндірістік үй-жайларды салмайды.
Шаруашылықтың мөлшерін және оның нәтижелі көрсеткіштерге, салыстыру әдістеріне, есептік, топтастыққа әсерін бағалауға мүмкіндік беретін негізгі әдістер.
#Ауыл #шаруашылығы #дақылдарының #шығымдылығын #жоспарлау