Шошқа шаруашылығында, қой шаруашылығында | туралы қазақша

0

Шошқа шаруашылығы өнімдерін өндіруге маманданған шаруашылықтарда асыл тұқымды және тауарлық фермалар құрады. Соңғылары аралас (табынның аяқталған айналымымен) және мамандандырылған. Құрама фермалар мал басын өсірумен, шошқаларды бордақылаумен және асылдандыру жұмыстарымен айналысады. Олар көбінесе шағын шаруашылықтарда таралған. Мамандандырылған фермалар төлді мамандандырылған бордақылау шаруашылықтарына сату үшін өсірумен және өсірумен айналысатын бордақылау және репродуктивті фермалар болып бөлінеді. Мұндай мамандану шошқа етін өндіруді ұлғайтуға және оның өзіндік құнын төмендетуге ықпал етеді.

Шошқа шаруашылықтары бордақылау түрлері бойынша маманданған. Ет бордақылауы (қарқынды, аз қарқынды және беконды) және шошқаның май кондициясына дейін бордақылауы бар.

Фермалардың өлшемі. Ірі фермалардағы шошқа етін өндірудің шоғырлануы салмақ өсімінің центнеріне еңбек шығындарының азаюына және өнімнің өзіндік құнының төмендеуіне ықпал етеді.

Шаруашылықта фермаларды орналастыру материалдық және еңбек ресурстарын неғұрлым тиімді пайдалануды қамтамасыз етуі, еңбекті жақсы ұйымдастыру және аз шығынмен өнім алу үшін жағдай жасауы тиіс.

Учаскені таңдау кезінде шаруашылықтың өндірістік орталықтары үшін қойылатын зоотехникалық және ветеринариялық талаптар ескеріледі. Шошқаларды жазғы ұстауды ұйымдастыруды жеңілдету үшін фермада табиғи жем-шөп алқаптарына жақын орналасады. Учаскенің ауданы оған қажетті шошқа қораларын, сондай — ақ азықтық түбін, азық цехтарын, коренебульботивке арналған қоймаларды, сүрлемдік құрылыстарды, АВТО таразыларды орналастыру үшін және үй-жайлардан алыстатылған фермаларда-шошқа өсірушілердің демалуына арналған үй-жайларды орналастыру үшін жеткілікті болуы тиіс.

Аралас фермаларда мынадай топтар құрылады: аналық мал басы, тұқымдық қабандар, 4 айға дейінгі жас төл (ажыратылған мал), бордақылауда (4 айдан бастап бордақылауды аяқтағанға дейін); асыл тұқымды фермаларда: тұқымдық қабандар, аналықтар, ажыратылған, жөндеу-асыл тұқымды мал. Мамандандырылған бордақылау фермаларында өндірістік топтар екі белгі бойынша құрылады: бордақылау түрі және малдың жасы.

Аналық мал басын арнайы шошқа қораларына орналастырады; әрқайсысында 2 айға дейінгі төлімен тексерілетін 50-60 негізгі және 90-100 аналық аналықтарды орналастырады. Шошқалардың біреуі 2-ден 4 айға дейінгі жас төлге шығарылады; қабандарды аналықтан бөлек орналастырады. Бордақылау мал басын шошқа қораларына үлкен топтармен орналастырады.

Аналық шошқалардың сыйымдылығы мен үй-жайлардың санын негізгі және бір реттік аналықтардың санына қарай қарайды. Бордақылауға арналған шошқа қораларының көлемі мен санын шошқаның басынан бастап анықтайды, бұл бір рет бордақылауда болады.

Жазғы кезеңде шошқаның әр тобын бір лагерь үй-жайына ауыстырады және оған бекітілген жабайы учаскелерде омарта салады.

Шошқа етін өндіруді жоспарлау құлақшалар мен тіреулер жүйесін анықтауды, табынның құрылымын және оның айналымын әзірлеуді қамтиды.

Жыл бойғы туралық тіреулермен салыстырғанда келесі артықшылықтарға ие: бордақылау үшін шошқалардың үлкен топтарын қалыптастыруға, жаз мезгілінде арзан жемді толық пайдалануға, торайларды күтіп-бағудың топтық түрлерін қолдануға және оларды өсіруге мүмкіндік береді.

Шаруашылықтағы кезектің құрылымы мен айналымы шошқа шаруашылығының бағытына (мамандануына) сәйкес әзірленеді. Табынның аяқталған айналымы бар фермаларда ол жылына бір жатырдан тіреулердің санына және бір тіреулерден алынатын торайлардың санына, азықтандыру ұзақтығына байланысты болады.

Табынның айналымын әр айға құрайды және алынған төлдің және жөндеу жас төлінің санын анықтаудан бастайды, бұл негізгі табынды жөндеудің ай сайынғы жоспарына сәйкес келуі тиіс; төл мен жөндеу жас төлдерінің арасындағы айырмашылық бойынша бордақылауға қоюға болатын төлдің санын анықтайды.

Аралас шошқа шаруашылығы фермасы үшін табынның құрылымы орташа жылдық мал басы (%- бен) болады: қабандар — 0,9, негізгі аналықтар — 3,6, тексерілетін және бір реттік аналықтар-3,8, 2 айлық жас аралығындағы торайлар. — 23 және 2-ден 4 айға дейін. -23, жөндеу төлдері-4,2, етті бордақылау тобы-39,4, май кондициясына дейін бордақылау тобы-2,1. Табынның осындай құрылымы кезінде еттің бір жыл ішінде бір шартты негізгі аналыққа шығуы 20-22 ц құрайды.Бордақылауды ұйымдастыру. Етті бордақылау (қарқынды, аз қарқынды, беконды) және майлы кондицияға дейін бордақылау алынатын өнімнің сапасымен, азықтандыру тәсілдерімен және пайдаланылатын жемдердің түрлерімен сипатталады.

Төлдің етпен қарқынды бордақылануы-экономикалық жағынан ең тиімді. Бұл жас шошқалар салмақ өсуіне аз азық жұмсайды.

Жануарларды азықтандыруды рационда ақуыздарға бай жемнің 2-3 түрі үнемі болатындай ұйымдастыру керек. Әртүрлі жемдерде әртүрлі амин қышқылдары бар. Ақуыз азықтарының қоспасы олардың биологиялық толымдылығын арттырады және азықты үнемді жұмсауға мүмкіндік береді. Сонымен бірге шошқалар витаминді және минералды азықтармен жеткілікті мөлшерде қамтамасыз етілуі тиіс.

Ет аз қарқынды бордақылау экономикалық жағынан аз тиімді: Жануарлар кейінгі жаста тапсыру кондициясына жетеді, соның нәтижесінде салмақ килограмына 9-ға дейін және одан да көп мөлшерде жұмсалады.

Майлы кондицияға дейін бордақылау жас төлдер мен ересек жануарлардың напівсальнасына және жарамсыз ересек жануарлардың шырынды бордақыларына бөлінеді.

Напівсальнаға бір реттік және жарамсыз негізгі аналықтарды, сондай-ақ қырқылған кабанчиктер мен жас балапандарды қояды. Жануарларды ұшадағы шпик қалыңдығы 4-7 см болатын 120-150 кг салмаққа дейін және құрамында 40-45% — ға дейін май ұстайды.

Ол 60-100 күн жалғасады; бір жолғы аналықтарды 160-180 кг тірі салмағына дейін, жарамсыз негізгі аналықтар мен қырқылған қабандарды 250-300 кг дейін қоректендіреді.

Жарамсыз ересек жануарлардың негізгі өсімі майдың шөгіндісі есебінен алынады және осыған байланысты салмен бордақылауда көптеген белокты азықтың қажеті жоқ: Бір азықтық бірлікке 60-70 г қайнатылатын протеин жеткілікті, ал беконды және қарқынды етті бордақылау кезінде 100-120 м және напівсалды — 90-100 Г қажет.

Ересек жануарларды бордақылаған кезде шырынды және ірі жемді барынша пайдаланған жөн. Бордақылаудың басында шырынды азықтың үлес салмағы рационның жалпы құнарлылығының 60-65% және өрескел — 10% құрайды; оның қалған бөлігі жүгеріден, дәнді қалдықтардан және басқа да арзан концентраттардан тұрады. Бордақылаудың екінші жартысында рациондағы концентраттардың үлес салмағы 60-65% — ға дейін артады. Тәуліктік өсім 1-1,5 кг-ға жетеді; бордақылау тәуліктік салмақ өсімі шамамен 500-600 г-ға дейін төмендеген кезде тоқтатылады.

Бордақылаудың негізгі түрлерінің қысқаша сипаттамасы экономикалық жағынан ең тиімді ет қарқынды бордақылау болып табылады. Табысты бордақылау үшін төлді дұрыс өсіру өте маңызды. Ажыратылған төлдің өсуіне ерекше назар аудару керек. Осы кезеңде қажет азықтандыруға молодняку азық айтарлықтай мазмұнымен переваримого белок, ең алдымен, аскөк, бір мезгілде рационына зертханалық бақылау жүргізеді енгізеді және көлемді азықтар. Мұндай рациондарда өсірілетін Жануарлар, келесі кезде концентраттармен азықтандыруға көшкен кезде, ерте жаста тек құнарландырылған жемдер ғана азықтандырылған шошқаларға қарағанда, ең жақсы қоспалар береді.

Шошқа етінің өзіндік құнының төмендеуінде ерте көктемгі тіреулерден алынған төлді бордақылаудың маңызы зор, себебі малдарды келесі бордақылауда арзан жайылымдық және басқа да жемдер кеңінен қолданылады. Ғылыми ұйымдардың мәліметтері бойынша, көктемгі тіреулерді шошқа бордақылаған кезде жем-шөп құны жазғы тіреулерді бордақылаған кезде 30% — ға кем.

Еңбек шығыны мен бордақылаудағы қаражаттың төмендеуіне құрғақ құнарлы жемді самогодівницадан азықтандыруға көшу ықпал етеді.

Бордақылауды дұрыс ұйымдастыру үшін әрбір шаруашылықтың айлық жоспары болуы тиіс, онда қанша шошқа бордақылаудан алынатынын және алынатынын және олардың тірі салмағын қарастырады. Жалпы фермадағы мал басының қозғалысы табынның айлық айналымы негізінде анықталады.

#Шошқа #шаруашылығында #қой #шаруашылығында