Қазақстандықтар алкогольді сусындарды 2 есе көп тұтына бастады
Қазақстанда арақ, сыра және ликерлер сияқты алкогольді ішімдіктер өндірісі өсті; сонымен бірге коньяк және шарап өндірісі, керісінше, қысқарды.
Ақпарат EnergyProm сайтында жарияланды, деп хабарлайды Orda.kz.
Ағымдағы жылдың қаңтар-ақпан айларында еліміздің компаниялары арақ өндірісін жылына 23,8% – ға, 3,6 млн литрге дейін, сыра-5,4% – ға, 93,4 млн литрге дейін өсіре алды. Шарап өндірісі өткен жылдың сәйкес кезеңімен салыстырғанда 9% – ға, 6,5 млн литрге дейін қысқарды. Коньяк 1,7 миллион литр өндірді – бұл бір жыл бұрынғыға қарағанда 4,2% аз.
- Коньяк өндірісі бойынша Алматы мен Алматы облысы көш бастап тұр;
- Арақ өндірісі бойынша – Ақмола және Солтүстік Қазақстан облыстары;
- Жүзім шарабы бойынша – Алматы және Жамбыл облыстары;
- Сыра бойынша – Алматы, Алматы және Қарағанды облыстары.
Тек ағымдағы жылдың қаңтар айында Қазақстан 886,8 мың литр арақ пен ликер – арақ өнімдерін импорттады – бұл бір жыл бұрынғыға қарағанда 2,8 есе көп. Осы кезеңде сектордағы жеке өндіріс 2,9 млн литрді құрады – ресурстардың 76,5% – ы, бір жыл бұрынғы 84,4% – ға қарсы. Нәтижесінде ішкі нарықта сатылған сусындардың көлемі бір жылда бірден 82,9% – ға артып, 3,8 млн тоннаға жетті.