Инсульт қауіпін не нәрсе жоғарылататыны белгілі болды — Қазақстан жаңалықтары
Инсульт қауіпін жұмыртқа жоғарлатады, ал жеміс-жидектер мен көкөністер, ірімшік керісінше, қауіпті төмендетеді, деп хабарлайды The Independent.
Инсулттың алдын-алу үшін диета ұстау керек дейді ғалымдар.
European Heart Journal -да жарияланған зерттеу бойынша инсульттың негізгі екі түрі мен оған қандай азық-түліктердің байланысы бар екені анықталды.
Еуропаның 9 мемлекетіндегі 418 мың адамды бақылаған зерттеушілер жеміс-жидек пен көкөністер инсульт қауіпін төмендететінінін айтты», — деп жазады зерттеудің авторы.
Зерттеуде жұмыртқаны көп тұтыну инсульт қаупін арттыратыны жазылған. Ғалымдар зерттеуге қатысқан адамдарды 12 жыл бойы бақылаған.
«Күніне артық 20 грамм жұмыртқа жеу инсульттың болу мүмкіндігін жоғарылатады»,-делінген зерттеуде.
Зерттеудің авторы, Шеффилд Университетінің кардиология профессоры Пол Эванстың айтуынша, қауіптің артуы немесе кемуіне тек тамақтану емес, әлеуметтік экономикалық факторлар да әсер етуі мүмкін.
stan.kz