Қауынның емдік қасиеттері
Қауынмен емделу
Қауынның пайдалы және емдік қасиеттері жүйке жүйесін нығайту үшін кеңінен қолданылады. Қауынның құрамында “Бақыт гормоны” деп аталатын серотонин заттар бар. Егер сіздің көңіл-күйіңіз болмай, өзіңізді нашар сезінсеңіз, қауынның бірнеше бөліктерін жесеңіз көңіл-күйіңіз жақсарады. Қауында қант көп, оны қант диабетімен ауыратын адамдарға ұсынуға болмайды.
Қауынның қартаюға қарсы тамаша қасиеттері бар. Шығыста былай дейді: “Қауын ерінді балғын, көзді жас, шашты жылтыр етеді”. Кептірілген қауын – жеңсік тағам.
Әдетте, қауынды табиға күйінде шикідей жейді. Бірақ сонымен қатар, одан джем, компот, мармелад, қантталған жемістер әзірлейді.
Қауын қантқа өте бай (13%). С, РР дәрумендері, каротин, фолий қышқылы және темірге бай. Қауынның емдік қасиеттері зат алмасудың бұзылуы, атеросклероз, көтеу, қан аурулары, бүйрек және жүрек-қан тамырлар жүйесіне пайдалы болып табылады.
Бір сөзбен айтар болсақ, қауынның емдік қасиеттері өте көп. Дұрыс пайдаланған жағдайда, көптеген ауруларды емдеуге болады.