3 жасқа дейінгі балаларға зиянды 10 тағам
*Еттен, балықтан дайындалған сорпа. Қайнау кезіндегі олардан бөлінген түрлі элементтер баланың азқазан-ішек жолдарына кері әсер етуі мүмкін. Сондықтан сәбиге оны жиі ішкізбеңіз.
*Шұжық. Оның құрамындағы түрлі қоспалар мен тұздардың пайдасыз екенін бәріміз білеміз. Шұжықтың майлы екенін де ескеріңіз.
* Қызыл және қара уылдырық. Бұл деликатес тағамның дәрумендерге бай екенін жиі естиміз. Сондықтан жиі қолдануға тырысамыз. Бірақ оның бойында тұздың көп болуына байланысты баланың асқорыту жүйесіне ауырлық қылуы мүмкін.
*Теңіз өнімдері. Балаңыздың тәбеті жақсы болса, дәмді етіп әзірленген кальмар мен асшаяннан бас тартпауы мүмкін. Алайда мамандар кішкентай ағзаға бұл өнімдерді жиі қолдануға кеңес бермейді.
*Тұздалған көкөністер. Кәді қоспасы, зәйтүн, тұздалған қияр т.б. Кей балалар тұзды тағамдарға құмар келеді. Алайда артық мөлшердегі тұздың ағзаға зиян екенін естен шығармаңыз.
*Саңырауқұлақ. Саңырауқұлақтың қай түрін болса да мектеп жасына дейінгі балаларға ұсынбағаныңыз жөн. Өйткені ол асқазанға ауырлық қылып, асқорытуды бұзуы мүмкін.
*Жылтырлатылған (глазурленген) ақ ірімшік. Пайдалы дәрумендер бұларға қарағанда кәдімгі ірімшікте көбірек болады.
*Балмұздақ. Алдымен сыртындағы ақпараттарын оқыңыз. Құрамымен танысқан соң оны балаға бергіңіз келмейтініне күмәніміз жоқ.
*Тәтті бөлке нан. Сонымен қатар, печенье, вафли, торт. Ұннан әзірленген тағамдар асқазанға ауырлық қылады. Оның үстіне ағзаға артық май, қант жинауға жағдай жасайды.
*Шоколад. Сәбиден бұл тәттіні алысырақ ұстай тұрыңыз. Ол аллергия тудыруы мүмкін. Өйткені тәтті кәмпиттің, шоколадтың құрамында жасанды қоспалар көптеп кездеседі. Және толысуға, артық салмақтың пайда болуына әкеледі.