Жануарлардың жүн өнімділігі | туралы қазақша

0
70

Жүн . Жануарлардың қылы. Үй жануарларының кейбір түрлерінің жүні тоқыма және тоқыма бұйымдарын жасау үшін қолданылады. Бағалы қасиеттерге (төмен жылу өткізгіштігі, ылғалдың молдығы және т.б.) қой жүні ие. Қырқылған, тарайтын немесе жиналатын жүн табиғи, сойылған жануарлардың терісінен алынатын — зауыттық деп аталады. Жүн жамылғыдан және жастықтан тұрады. Шашты ажыратады:

Ость-тік немесе аз алынған қалың сынғыш талшықтар (шаштар), олар көп жағдайда ұзындығы бойынша түбінен, тонинасынан 50 мкм және одан да көп. Мамық-өзек қабаты жоқ, көп бөлігінде қалыңдығы 25 мкм-ге дейін қатты иілген жұқа жүн талшықтары.

Өтпелі шаш-тонин бойынша-ость мен мамық арасындағы орташа (25-тен 50 мкм-ге дейін), қабыршақты, қыртысты және үзік жүрек тәрізді қабаттардан тұрады, жақсы серпімділігімен және күштілігімен ерекшеленеді.

Жүннің мынадай қасиеттері бар: Тонина, ұзындығы, извитость, беріктілік, серпімділік, гигроскопиялық, түсі, жылтырлығы және т. б.. негізгі түстері: ақ, қара және қоңыр. Түрлі түсті шаш арақатынасы, жеке шаш түсі мен осы түстердің реңктері жүн қабатының түрлі түсті нұсқаларын жасайды. Әсіресе күшті жылтыр (люстралық) жүн линкольн тұқымдас қойлар мен ангор тұқымындағы ешкілер үшін тән.

Жүннің түсі бірнеше түрге бөлінеді. Жұқа, біртекті бір мамық талшықтардан тұрады. Штапельдің тонині мен ұзындығы бойынша теңдеумен сипатталады. Жартылай биязы жүн 25-40 мкм орташа тонында түбіт және ауыспалы талшықтардан тұрады. Жартылай кебекті жүн-біркелкі емес, талшықтың барлық үш түрі бар, ұзындығы мен тонині бойынша біркелкі емес. Қатты жүн-біркелкі емес, талшықтардың барлық үш түрі, сондай-ақ құрғақ және өлі шаш бар. Біртекті жүнде мамық талшықтары топқа жалғанып, штапель құрайды. Бір текті емес жүнде талшықтар косицаға қосылады.

Руно. Жеке кесектерге түспейтін тұтас қабат түрінде қырқу кезінде алынған қойдың жүн жамылғысы.

Жүннің майы. Терінің майлы және тер бездерінің бөлінуінің қоспасы. Меринос қойының жүніндегі май мөлшері — 30 — 40%, жартылай биязы жүнді — 12-20, қылшық жүнді-4% — ға жуық. Тоң май жүнді ылғал мен механикалық ластанулардан майлайды және қорғайды.

Жүн ақаулары. Жүннің технологиялық қасиеттерін төмендететін ақаулар. Екі топқа бөлінеді: тұқымдық және жеке ерекшеліктеріне байланысты ақаулар; жануарларды азықтандыру мен ұстаудың бұзылуының салдары болып табылатын ақаулар (аш тонина, талшықтардың әлсіз күштілігі, табиғи түстің жоғалуы, қышыма және кенелердің зақымдануы және т.б.). Сонымен қатар, жүннің сапасын төмендететін ластануы мүмкін.

Ор — шаш қию кезінде руннан бөлінетін ұсақ ластанған жүн клочкалары.

Аяқ-аяқтың төменгі бөлігінен жиналған жүн.

Валкость-белгілі бір температура мен ылғалдылықта жүн талшықтарының қасиеті тығыз массаға — киіз түсіріледі.

Жүн ақаулары, техничті төмендететін ақаулар. жүннің қасиеттері. Сипаты мен шығу тегіне қарай оларды екі топқа бөледі: п. е., қойлардың және П. Е. тұқымдық және жеке ерекшеліктеріне байланысты, азықтандырудың және ұстаудың бұзылуының салдары болып табылатын (талшықтардың әлсіреген күштілігі, ізге түсу немесе «аш тонина», бөгде қоспалармен ластануы, табиғи түстің жоғалуы, қышыманың іздері және кенелердің зақымдануы, қырқу ақаулары және т. б.). П. ш. бірінші топ мақсатты асыл тұқымды жояды. жүнді бағалы сапасымен темірді іріктеу және іріктеу. Жүн бекінісінің әлсіреуі және оның өсуінің баяулауы әдетте қанағаттанбауы. тамақтандырумен немесе тамақтандыруда күрт іркіліспен. Жүннің ластануы жайылымдардың түрлері мен жайылымдарды ұстау тәсілдеріне байланысты әртүрлі. Ластанған жүн өседі. қоспалармен, арамшөптерге бөлінеді (оңай бөлініп өседі. шөп сынығы, сабан және т. б. Жем қалдықтары) және репейный (тікенекті-Қырым репімен, тырсамен, т-ры жүнді берік ұстайды). Бас жүнді механик ұшырайды. немесе XIM. талшықтан кейін тазалау. дәрежесі mn жоғалтады. технол. қасиеттері-мықтылық, икемділік, Серпімділік және т.б. жүнді ластайтын құм талшықтардың жоғарғы қабыршақты қабатын бұзады, олардың беріктігін төмендетеді. Биязы жүнді және жартылай жүнді қойларды бірге ұстау немесе қырқу кезінде биязы жүнді және жартылай жүнді жүн түсті, қалқан және өлі талшықтармен ластанады. Бұл талшықтарды ақ біртекті жүннен бөлу қиын, сондықтан мұндай жүн ақ маталарды өндіруге жарамсыз. Шикі және тығыз үй-жайларда және базаларда жүнді ұстау кезінде экскременттермен (т. б.) ластанады. кизячная жүн), ылғалды сіңіреді, подпаривается алады, сарғыш немесе түсті түсі жойылады бекініс, тері қаттылығы мен серпімділігін арттырады, сваливается. Жүн табиғи түсінен айырылады, ал кейде қойдың ағуға қарсы р-рахында шомылғанда бекінісі де жоғалады, сондықтан оларды өңдеуді қырқудан кейін жүргізуге кеңес береді. Жүннің сапасын қышыманың іздері мен кенемен зақымдануы, шайылмайтын бояулармен улануы төмендетеді. Нег. шаш қиюдың ақауы . Биязы жүнді және жартылай биязы жүнді қойларды екі мәрте қырқуда (көктемде және күзде) алынған жүн стандартты емес деп есептеледі.

2. Жануарлардың жүн өнімділігі

Иіру қасиеттеріне немесе киімге ие жануарлардың жүн қабаты жүн деп аталады. Одан әр түрлі маталар мен шұғалар, көрпелер мен кілемдер, бас киімдер, киіздер мен киіздер, құрылыс ісінде, авиация мен т.б. қолданылатын жылу және дыбыс оқшаулағыш материалдар дайындалады.

Қой мен ешкінің жүні жекелеген талшықтардан тұрады. Жүн талшықтарының негізгі түрлері — мамық, ость, өтпелі, пішілген шаш, құм. Ости — өлі және құрғақ шаш. Бір-бірімен талшықтар сыртқы түрі, морфо-гистологиялық құрылымы және физикалық-техникалық қасиеттері бойынша ерекшеленеді.

Мамық-тек қабыршақты және қабық қабаттарынан тұратын ең жұқа, бірақ күшті шаш (өзегі жоқ). Түбіттің көлденең қимасының диаметрі (қалыңдығы) 25-тен 14-ке дейін және одан аз микрометр (мкм) ауытқиды. Ол әрдайым өте қатты бұрмаланған. Биязы жүнді қойдың жүн жамылғысы мамықтан тұрады, сондықтан трикотаж өнеркәсібі үшін ең жоғары сапалы шикізат болып саналады.

Қылшық жүнді қойдың жүнінде мамық мөлшері 20% — дан (Гиссар қойлары) 90% — ға дейін (Тушин қойлары) ауытқиды. Романдық тұқымды қоспағанда, барлық қылшық жүнді қойларда, мамық қысқа осте, сондықтан ол әдетте тігіс деп аталады. Жартылай биязы қойлар әдетте мамық жоқ.

Ость-аз алынған және қалың, әдетте, түбіт пен өтпелі шаш ұзындығына жақсы дамыған жүрек талшықтары бар. Ости тонині 30-35-дан 100-120 мкм-ге дейін ауытқиды. Ость қылшық жүнді және жартылай қылшық жүнді қойлардың жүн жамылғысының құрамына кіреді.

Ости техникалық қасиеттері мамыққа қарағанда төмен. Ости тонинінің азаюымен оның техникалық қасиеттері артады.

Өтпелі шаш-түбіт пен ость арасында аралық орын алады. Өтпелі шаш қатты жүнге кіреді және жартылай биязы қойлардың жүн қабатын құрайды. Өтпелі шаштың техникалық қасиеттері остиден жоғары, бірақ оның тонинасына байланысты түбітке біршама төмен немесе жақындайды.

Өлі шаш-240 мкм және одан да көп тонин бар өте дөрекі қалқан талшық. Негізінен өзекшеден тұрады, бұл оның үзілу беріктігі төмен, иілу кезінде үлкен сыну, жеткіліксіз жылтыр, нашар созылу және бояу байланысты. Қойдың жүнінде өлі қылдың болуы жүнсізденеді. Өлі шаш қылшық жүнді қойдың жүнінде, әсіресе ет-майлы, жүн және ешкі тұқымдарында кездеседі.

Құрғақ шаш-ости бір түрі-құрғақтығымен, қаттылығымен, төзімділігімен, талшықтардың сыртқы ұштарының аз жылтырлығымен ерекшеленеді. Қойдың көптеген тұқымдарының жүнінде, ешкінің жүн және мамық тұқымдарында кездеседі.

Пішілген шаш-құрылысы мен тонині остиге жақын. Басқа талшықтардан ұзындығы аз (5 см артық емес), қаттылығы, қатты жылтырлығы, бұрылмалықтың болмауы ерекшеленеді, жүннің негізгі салмағынан гөрі жиі басқа түсі бар. Аяқ, бас, кейде құйрық пен іште орналасқан. Барлық тұқымды қой мен ешкіде кездеседі. Практикалық маңызы жоқ.

Песига-ұзын, қалың, аз оралған жүн талшықтары биязы жүнді және жартылай биязы жүнді жыныстар. Бірінші қырқуға дейін рунада сақталады.

2.1. Жүн талшықтарының түрлері

Жүн жамылғысының құрамына кіретін талшықтарға байланысты жүн біртекті және біртекті емес болып бөлінеді.

Біртекті жүн бір түрдегі талшықтарды құрайды — мамық немесе өтпелі. Біртекті жүн жұқа, жартылай жіңішке және жартылай кебеді.

Биязы жүн-25 мкм артық емес (60-шы сападан артық емес) түкті талшықтардан тұрады. Оны биязы жүнді қойдан алады. Таза (жуылған) талшықтың шығуы 45-48% және одан да көп. Бұл жоғары сапалы жүн немесе аралас өнімдерді алу үшін бағалы шикізат. 1 кг биязы жүннен ірі матадан 3 есе көп мата шығарады.

Биязы жүн сапалық көрсеткіштері бойынша меринос және Хронос емес болып бөлінеді.

Меринос жүні-ақ түсті, жұмсақ, иілімді, түсі мен ұзындығы бойынша жақсы теңдестірілген, құрамында ақ немесе ақ сары түсті май мөлшері бар.

Меринос жүні аз мөлшерде май ұстағышпен, жүн талшықтарының тоны мен ұзындығы бойынша жеткіліксіз теңдеулігімен, аз извитностьюімен ерекшеленеді. Жүн ақ, ашық сұр және түсті (сұр, қара сұр, қоңыр, қара) болуы мүмкін.

Жартылай жіңішке жүн ( біртектес) — биязы жүнге қарағанда, негізінен өтпелі талшықтардан немесе ұзындығы 7-12 см және одан астам, ұзындығы 25,1 мкм-дан 31,0 мкм-ге дейінгі өтпелі талшықтар мен кесілген түбіт қоспасынан тұрады. Таза талшықтың шығуы 52-60% және одан көп.

#Жануарлардың #жүн #өнімділігі