Тамақтан улану слайд,презентация
Тамақтан улану слайд,презентация
Тағам өнімдері әртүрлі микроорганизмдермен ластануы мүмкін. Жануар текті өнімдерде біріншілік ластану және екіншілік ластану кезінде микроорганизмдер түсу нәтитижесінде дамиды. Тағам өнімдерінде микроорганизмнің ластану көзі болып қоршаған орта объектілері, науқас адамдар, бактерия тасымалдаушылар болады. Микроорганизмдермен ластанған тағам өнімдері әртүрлі тағамдық токсикоинфекциялар және уланулар, сонымен қатар жұқпалы аурулар туғызады. Сальмонелла, шигелла, энтеропатогенді ішек таяқшасы, стафилокок, энтерококтар Cl. Perfringens және Bac. Cereus сияқты микробтардың көбеюіне байланысты ет тағамдары ауру себебі болуы мүмкін. Ет және ет өнімдерін төменгі температурада сақтағанның өзінде, тіптен мұздатылған етте де психрофильді жағдайда көбеюге қабілетті микробтар (псевдомонада, протей, аспергиллалар) кездеседі. Етте мекендейтін микробтар еттің шырыштануын, саңырауқұлақ, клостридии, протей, псевдомонадалар етте шіру, ашу процестерінің дамуына әкеледі.