Сиыр етін өндіру және қайта өңдеу технологиясын талдау туралы қазақша

0

Қазіргі уақытта ет өнеркәсібі тамақ индустриясының ең ірі салаларының бірі болып табылады, ол тағамдық, техникалық және медициналық мақсаттағы өнімдердің кең ассортиментін шығарады.

Ет және ет өнімдерін өндірудің тиімділігі, олардың сапасы өңірге, жануарлардың түрі мен тұқымына, оларды азықтандыру мен ұстау жағдайларына, сондай-ақ ет өңдейтін кәсіпорындардың техникалық жабдықталуына байланысты. Мал семіздігінің артуымен ет ұшаға шығады. Мәселен, жоғары сапалы Ірі қара мал етінің 56-58% — ын, ал орташа мал етінің 35-50% — ын қамтамасыз етеді.

Соңғы жылдары мал санының азаюына қарамастан, республикада мал басының сапасы артқан жоқ, тіпті нашар. Сойылған ірі қара малдың бір дарағының және шошқа етінің орташа салмағы 60-шы жылдардың деңгейіне дейін төмендеді. 1990 жылмен салыстырғанда кондициялық емес жануарларды қайта өңдеуге жеткізу өсті.

Мал өсіру және бордақылау кезіндегі орташа тәуліктік өсім өте төмен болып қалуда. Ірі қара малды сату үшін қажетті массаны 33-35 айдан бастап 16-18 айдың орнына Орта және ірі қара малды өсіру технологиясы кезінде, шошқаларды өсіру — 13-14 ай ішінде жинайды, бұл нормадан екі есе көп. Бұл ет сапасының төмен болуының басты себептерінің бірі ғана емес, сонымен қатар ет өндірісінің жоғары еңбек сыйымдылығы мен шығындылығы болып табылады.

Қазіргі уақытта өндірушілердің күш-жігері сиыр етінің сапасын арттыруға, оның ассортиментін кеңейтуге және өзіндік құнын төмендетуге бағытталуы тиіс.

Бұл міндеттерді орындау көп жағдайда өндірісті ұлғайту және сапаны жақсарту резервтерінің қаншалықты пайдаланылатынына байланысты.

Негізгі резервтердің бірі ірі қара малдың етті тұқымдарын өсіру және жоғары кондицияға дейін бордақылау болып табылады.

Өкінішке орай, қазіргі уақытта ет өңдейтін кәсіпорындарға ет бағытындағы малдардың аздаған саны жеткізіледі.

Сүтті мал шаруашылығы сиыр етін өндірудің жалғыз көзі болды. Алайда, осы саланың қарқын алуына байланысты сауын табынның басы мен бордақылау үшін өсірілетін төл санының азайғаны байқалады.

Отандық және шетелдік тәжірибе Украинадағы ет өндіру проблемасы ірі қара малдың төлін жоғары сойыс кондициясына дейін қарқынды өсіру, етті тұқымды бұқалармен сүтті және сүтті-етті бағыттағы сиырларды өнеркәсіптік будандастыруды қолдану, етті мал шаруашылығын дамыту және тауарлы табындар құру кезінде шешілуі мүмкін екенін куәландырады.

Сондықтан сиыр етін өндірудің артуы халық шаруашылығының маңызы зор.

1. ЖҰМЫСТЫҢ МАҚСАТЫ, МІНДЕТТЕРІ ЖӘНЕ ОРЫНДАЛУ ӘДІСТЕРІ

Бітіру жұмысының мақсаты сиыр етін өндіру көзін қарастыру, шаруашылық жағдайында малдарды қайта өңдеу технологиясын зерттеу, малды етке сату жүйесін талдау, сиыр етін өндіру тиімділігін есептеу және шаруашылықта сиыр етін өндіруді арттыру жолдарын қарастыру болып табылады.

Алдымызға келесі міндеттер қойылды:

— Шаруашылықтың экономикалық қызметін талдау және табынды талдау жасау.

— Шаруашылықта сиыр етін өндіру көзін қарастыру.

— Шаруашылықта сиыр етін өндіру және өңдеу технологиясын талдау.

— Сиыр етін өндіру тиімділігін талдау және есептеу

— Өндіріске ұсыныстар мен қорытындылар жасау.

Жұмыс Харьков облысы Чугуев ауданының «Надежда» АФ базасында орындалды

Жұмысты орындау үшін соңғы үш жылдағы мал шаруашылығы мен өсімдік шаруашылығы бойынша жылдық есептерден алынған ақпарат, зоотехникалық есеп деректері, жеке зерттеулер мен бақылаулар пайдаланылды.

Жұмысты орындау барысында жалпы қабылданған зерттеу әдістері мен әдістері қолданылды. Ет өнімділігі көз өлшеу әдісімен және сою көрсеткіштерімен бағаланды (тірі салмағы, сою шығу). Мал союды шаруашылықта жүргізді. Малдарды тірі массамен өткізу Чугуев ет комбинатына жүзеге асырылды.

2. ӘДЕБИЕТКЕ ШОЛУ

Адамзат ірі қара мал өсіріп, көптеген ғасырлар бойы сиыр еті мен бұзау етін дайындайды. Өнеркәсіптік ауқымда өсірілетін ірі қара малдың барлық заманауи түрлері 8000 жыл бұрын алғаш рет үйленген жабайы бұқадан (bos primigenius) орын алады. Қазіргі уақытта жүздеген таза қанды жыныстар және барлық бес континентке тараған гибридтердің үлкен саны шығарылды. Қолда бар тұқымдардың әрқайсысының климатқа, қоршаған ортаға және оларды өсірумен айналысатын адамдардың қажеттіліктеріне байланысты өз ерекшеліктері бар. Солтүстік Америкада, Австралияда және Аргентинада тауарлық сиыр етінің негізгі бөлігі жоғары өнімді етті тұқымды бұқалар мен сиырларды сою нәтижесінде өндіріледі, бұл қоршалған жайылымдарда үлкен табындармен жайылады; оларды тек қана қасапханаға жіберу үшін өсіреді. Еуропалық елдерде салыстырмалы түрде шағын фермалар әдетте ет өндірісін сүт өндірумен ұштастырады.

Кейбір тұқымдар, рас, олардың етінің жоғары сапасына байланысты ғана өсіріледі, алайда, оның көпшілігін басады, ірі қара мал табыннан жақсы сиыр және көп сүт алуға болатындай етіп алынады және айқастырылады [7].

Сиырдың сүті болу үшін ол жыл сайын бұзылуға тиіс. Сүт табынын қайта құру үшін туған қашарлардың бір бөлігі ғана өсіріледі. Ал қалған бұзаулар союға жіберіледі. Тауарлық сиыр етінің негізгі бөлігін жас қырқылған бұқашықтарды сойып алу нәтижесінде алады, ал қалған бөлігі — ұшадан алынады.

Мал өсіру әдістері әртүрлі және екі факторға тәуелді: жер алқаптарының түрі мен жем бағасына. Кейбіреулер өз жануарларының қарқынды астық бордақылауын жүргізу және туғаннан кейін 10 немесе 11 айдан кейін оларды қағу экономикалық тиімді деп санайды. Басқалары жас төлдерді жазғы жасқа жеткенше жайылымға жібереді, содан кейін жануарларды астықпен «фиништық» бордақылауға өтеді және содан кейін ғана оларды союға анықтайды; барлығы орта есеппен 18-20 ай кетеді. Бірнеше жайылымдық жерлері бар Фермер жануарларды бір шөппен және жемдік дақылдармен азықтандыруға және екі және одан да көп жаста, олар жеткілікті түрде оранған кезде союға жіберуге мүмкіндік береді. Ірі қара малдың әр түрлі тұқымдары әр түрлі жылдамдықпен салмақ алуына қарамастан, мал етінің оңтайлы дәмдік қасиеттеріне екі жыл толған кезде ие болады.

Әлемдік тәжірибе тек қана Сүтті мал шаруашылығы қажетті мөлшерде және сиыр етінің сапасын бере алмайтынын куәландырады. Мәселен, бір жоғары өнімді сиыр 10-15 адамды сүтпен, ал етпен 5-6 адамды қамтамасыз ете алады. Сондықтан сиыр етін өндіру мәселесін тек етті мал шаруашылығын құру кезінде ғана шешуге болады және ол үшін жағдай бар.

Мамандардың есептеулері бойынша, Украина халқын жоғары сапалы сиыр және бұзау етімен толық қамтамасыз ету үшін, ғылыми негізделген тамақтану нормасына сәйкес, әрбір п¢бес сүтті сиырға бір м¢ашық болуы қажет. Сүтті мал шаруашылығын қарқындату бұл арақатынастың өзгеруіне ықпал етеді — сүт сиырларының саны келешекте азаяды, ал М¢анық, керісінше, артады. Бұл ретте сиыр етінің одан әрі өсуі мал шаруашылығының дербес саласы ретінде етті мал шаруашылығын дамыту есебінен қамтамасыз етілуі тиіс. Етті мал шаруашылығының мамандандырылған М¢негізгі артықшылығы сиырларды сауу және бұзауларды жаю кезінде барынша көп еңбекті қажет ететін технологиялық операцияларды болдырмау есебінен адам резервтерінде едәуір аз қажеттіліктен тұрады.

Етті мал шаруашылығы көп шығынды және өндіріс қаражатын қажет етпейді. Бұл салада жұмыстың кешенді механизациясын қолдануға болады, еңбектің жоғары өнімділігін қамтамасыз етеді. Бұл саланы дамыту мал шаруашылығының басқа салаларында (құс шаруашылығы, Шошқа шаруашылығы, сүтті мал шаруашылығы) неғұрлым тиімді пайдаланылуы мүмкін құнарлы азықтардың едәуір санын қысқартуға мүмкіндік береді.) [6, 17, 27, 30, 31 ].

Қазір Украинада 250 шаруашылықта ет малы өсіріледі, онда 150 мың бас, оның ішінде 44,6 мың сиыр бар. Бұл өте аз және жалпы ет мал шаруашылығының жедел дамуын тежейді. 70-ші жылдардан бастап Украинада мақсаттылық негізделіп, отандық ет тұқымдарын құру және етті мал шаруашылығының мамандандырылған саласын дамыту жолдары айқындалды. Ғалымдар мен практиктердің мақсатты жұмысы үш отандық етті тұқымды – украин, Волын және полеска құрумен аяқталды[8, 12, 13, 22, 23 ].

#Сиыр #етін #өндіру #және #қайта #өңдеу #технологиясын #талдау