Сайыс сабақ технология, табақ тарту, ас мәзірі, ашық сабақ, эстетикалық тәрбие, тағам өнімдері

0

Тақырыбы: Қазақтың ұлттық тағамдары

Сабақтың мақсаты:
білімділік: салт — дәстүрге, тағамның жасалу техникасын меңгеру. Тағам түрлерін жасай білуді, оның жасалу жолдары туралы түсінік беру. Дайындаған тағамдардың сіңімділігімен таныстыру. Оқушылардың іскерлігін қалыптастыру.
дамытушылық: Оқушылардың тағам әзірлеуде шығармашылық қабілеттерін шыңдау. Тағам өнімдерін дамыту барысында аспаздық қабілеттерін дамыту.
тәрбиелік: Қыз баланы үй шаруасына икемді болуға, қазақ халқының табақ тарту мәдениетін үйрету, ас мәзірін дайындауға, тиянақты жинақы, таза істеуге тәрбиелеу. Тағам даярлау әдісін меңгеру. Эстетикалық тәрбиеге баулу.
Сабақтың техникалық құралдары: мультимедиялық кабинеттің қондырғылары.
Сабақтың көрнекілігі: Тағам түрлерінің қаттамасы, суреттер, карточкалар.
Пән аралық байланыс: тарих, химия, әдебиет, ән, биология.
Сабақтың әдісі: Демонстрация, көрнекілік, логикалық, сарамандық ж/c, ізденіс, зерттеу, деңгейлік тапсырма.
Сабақтың түрі: аралас, топтық, ойын — жарыс.

Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру. Оқушыларды түгендеу. Құралдарын тексеру.

II. «Мозговой шторм». Миға шабуыл. (I деңгейлік тапсырма)
1 Ұлттық тағамдарды ата?
2 Cүт тағамдары.?
3. Основной продукт для приготовления всех видов теста?
4. Тосап неден алынады? Шалап дегеніміз не? Кілегей қандай тағам?
5 Қазы — қарта, жал — жая ненің етінен жасалады?
6 В каких продуктах содержатся множество витаминов? Назовите основные способы приготовления пищи?

III. «Брейн – ринг» ойыны (IIдеңгейлік тапсырма)
Ұлттық тағам бешбармақтың жасалу технологиясы.
Наурыз көже туралы не айтуға болады?
Құймақтың жасалу технологиясы?
Расказать о рыбных блюдах?
Основные способы приготовления пищи?
Қазы — қарта ненің етінен және қалай жасалады?

IV. Шығармашылық жұмыстарын тексеру. Сарамандық жұмыс. Кіріспе сөз Халқымыз асты өте жоғары бағалаған. «Ас — адамның арқауы» деген сөзді әрбір қазақ жақсы біледі. Қазақ халқы адам өмірінде тамақтың орнын тіршілікке қажетті құндылықтардың бәрінен де жоғары қойған. Асты құрметтеу мен бағалаудың жолын да, оны дәмді етіп дайындауды да жақсы білген. Ауылымызда қазақ халқымен бірге орыс елі де тұрады. Так как живём вместе с русским народ, дышем одним воздухом, пьём воду, так же должны знать традиции и националные блюда. И по этому мы открыли ресторан «Золотая вилка», который готовит русские блюда. «Дастархан» мейрамханасы ұлттық тамағын дайындайды. Екі мейраамхананың директоры ретінде ұлттық тағам дайындап келу тапсырылды. Соған байланысты дастархан мәзірін оындаймыз.(сервировка стола, ученики выполняют работу)

а) Задания администраторам.(карточки с вопросами)
1. Что такое сервировка стола? 2. Чем полезны овощи для организма человека?
1. Адам баласы тәуліктің қай мезгілінде жақсы тамақтануы керек? 2 Ұннан дайындалатын ұлттық тағамдар?

б). «Кім жылдам». Мақал — мәтелдердің сәйкесін көрсету.

Назар аударыңыз! Жасырын мәтінді көру үшін сізге сайтқа тіркелу қажет.

Рахмет ретінде жарнамалардың біреуін басуды сұраймын!