Қой шаруашылығы туралы слайд,презентация

0

Қой шаруашылығы туралы слайд,презентация

 

Қой шаруашылығы

 

Дүние жүзінің 170-тен аса елінде 650-дей қой тұқымдары мен тұқымдық топтары бар. Қойдың дене ұзындығы 60 – 110 сантиметр, шоқтығының биіктігі 55 – 100 сантиметр. 12 – 15 жыл тіршілік етеді. 5 – 7 айлығында жетіледі, 15 – 18 айында ғана күйекке жіберіледі. Саулықтарының буаздық мерзімі 145 – 155 тәулікке созылады. Көпшілігі жалқы, кейде егіз туады.

Тұсақ- екіден үшке шыққан, шағы-
лысса да төлдемеген қой;
Бағлан –ерте туған семіз қозы;
Марқа –есейген қозы;
Шүйделі қой –күзге қарай семіріп,
 май біткен қой;
Саулық –төлдейтін үш жастан
 жоғары қой;
Тоқты –6 айдан 1 жасқа дейінгі қозы;
Сары қарын қой – 7-8 қоздаған қой;
Қошқар – жыныстық қуаты жетілген 
еркек қой;
Ісек -3 жаста піштіріліп жіберілген 
қошқар;
Азбан -6-7 жасар қошқар;

 

. Қой етінде пайдалы көмірсу қосындылары, темір, фосфор, ақуыз мол. Етті семіздіктен арылу үшін, әлсіздікке қарсы, босанған әйелдердің денсаулығын жақсарту мақсатында пайдаланады. 
   Сойылған жас малдың етін және сорпасын науқас адамға, іш ауруына байланысты үздіксіз берсе, денсаулығы жақсарып, іштегі жел кайтады.
   Қой етін күйдіріп, көмірін сірке суына салып, жылан , шаян шаққан жерге таңса, уытты, қайтарады, сыздап ауырғанды басады.
   Етін сылынып алынған сүйектерді бөлшектеп, ұзақ қайнатып, сорпасын мешел балаларға күніне 2-3 рет ішкізсе, нәтижесі тәуір.
   Қойдың етіне қайнатылған су қосып сұйылтып, күніне 2 рет көзге тамызса, жанардағы аққа ем.
   Денедегі теміреткінің бетін спиртпен тазалап , өтті бірнеше күн жағады.

 

Рахмет ретінде жарнамалардың біреуін басуды сұраймын!