Қалай үстел басында | туралы қазақша
Қонақтарды таңғы асқа, түскі асқа, кешкі асқа немесе шайға шақыра отырып, әдетте, жеке өзі, телефон арқылы немесе күні мен уақытын көрсете отырып, жазбаша келіседі. Бұл қонақтар кездесуге алдын ала дайындалуы үшін бірнеше күн бұрын ұсынылады. Егер қандай да бір себептермен шақырылғандардың бірі келе алмаса, ол бұл туралы иелеріне алдын ала хабарлауға міндетті. Бұл ретте ол егжей-тегжейлі түсініктеме беруге міндетті емес, ал қожайындарға бас тарту себебін құмарлықпен анықтамаған жөн.
Барлық уақытта кешігу иелері мен басқа қонақтар үшін жағымсыз этикеттің өрескел бұзылуы болып саналды. Және, мысалы, иесінің өзі кешіккен кезде мүлдем жол берілмейді.
Кеш қонақты 15 минуттан асырмай күтіп, барлығын үстелге шақыруға болады.
Егер қонақтар үстел басында отырса, кешіккен адам иесі немесе иесі келіп, кешірім сұрауы керек. Бұл ретте иелері өз орындарынан тұрмайды және қонақтың кідірту себебін анықтамайды, тек оны үстел үстіндегі орынға көрсетеді.
Қонақтар үшін көтеріңкі көңіл-күй жасау үшін оларды қуана қарсы алу өте маңызды.
Қонақтарды, әдетте, иесі бар немесе олардың бірі қарсы алады. Қонақпен сәлемдесіп, қожайындар әрқайсысын, көзге қарап, қуанышты күлімсіреп қарсы алады. Қашан қонаққа келіп күйеуі әйелі болса, онда бірінші амандасып жүреді иелері әйелі — алдымен үй иесімен, содан кейін оның әйелі, содан кейін оның күйеуі алдымен әйелі иесі. Егер қонақтар көп шақырылған болса, барлығын бір-бірімен таныстыру міндетті емес: оның атын, әкесінің атын және тегін атай отырып, барлық кірушілерді таныстыру жеткілікті. «Менің қызметтесім»,» менің аға ағам » және т. б.
Өз кезегінде жаңадан келгендерге әрқайсысымен бірге сауығудың міндетті емес. Барлығына ортақ бас ию жеткілікті.
Қонақтардың жартысынан астамы жиналған кезде, әсіресе ыстық ауа райында, салқындатылған шырындар, басқа да салқын сусындар, коктейльдерді ұсынуға болады. Осы уақытта қонақтар еркін жағдайда әңгімелесіп, бір-бірімен жақынырақ таныса алады.
Айтпақшы, бірінші танысу кезінде әйел қолын созады. Егер ол қол созылмаса, оны оған мәжбүрлеудің қажеті жоқ.
Үстелге шақыруды күте отырып, ер адамдар, қарттардан басқа, әдетте, тұр, ал әйелдер отыруға болады.
Барлық қонақтар жиналған кезде, иесі немесе иесі оларды үстелге шақырады.
2. Үстел үстінде қалай отыруға болады
Бірінші болып жабық үстелі бар үй-жайға иесі кіреді,өз орындығының артынан тұрады және қонақтарға әйелдің жанында ер адамның отыруын қадағалай отырып, олардың орнын ұсынады. Бұл жағдайда күйеуі мен әйелін отырғызу міндетті емес.
Иесі бірінші үстелге отырады және басқаларды отырғызуға шақырады. Алдымен әйелдер отырады, ал ерлер оларға отыруға көмектеседі. Ол үшін ер адам арқасынан орындықты алады, оның орындығының оң жағында тұрған, үстелден қозғалады, бірнеше арқасымен өзіне бұрады. Әйел өз орнына өтіп, аяқ бүгпей, орындық көтеруді күтеді. Ер адам оның аяқтарына «өтінеміз» немесе «отыруды сұраймын» деп айтқан, тек әйел келіп, өзі отырғаннан кейін ғана ұстанады.
Үстел басында ер адам оң жақта отырған әйелге ерекше көңіл бөледі. Ол оған сусын құйып, басқа да тағам беруді ұсынады, оны әңгімелейді.
Үстел басында отыру, әсіресе мерекелік, өте ұзақ уақыт — 1-ден 2 сағатқа дейін, ал кейде ұзағырақ. Сондықтан ең алдымен ең ыңғайлы, нәзік және әдемі қалпын таңдауға кеңес береміз. Затбелгі бойынша орындықтың орындығын мүмкіндігінше толығымен алу үшін орындықтың арқасына сәл тиіп отыру ұсынылады. Отыруға тура, бірақ еркін, кернеусіз, үстелдің шетінен алақаныңыздың төрт саусағының енінен аспайтын қашықтықта.
Аяқты тізеге тік бұрышпен бүгу керек, ал аяғы бір-біріне параллель тұруы керек.
Қолдарын тамаққа дейін немесе тамақ арасындағы үзілістерде тізеде немесе шынтақшаларда креслоларда ұстау керек. Тамақ кезінде әрдайым шынтақты аздап, кернеусіз, денесіне қысып, көршілерін салмай-ақ қолмен тегіс жұмыс істеуге тырысқан жөн.
Белгілі болғандай, ет кесектерін кесу кезінде оң қолдың шынтағы, мысалы, сол жақ шынтақ-ауызға шанышқы салған кезде денеден арылуға ұмтылады. Егер шынтақты ұстап тұруды үйренбесе, «өзіңізбен бірге», яғни денесіне сәл қысылған болса, онда сіз көршілеріңізбен оң жаққа да, сол жаққа да кедергі келтіресіз, бұл, әрине, оларға Рахат бермейді.
«Өзімен бірге» шынтақ ұстап үйренуді үйрену өте қиын, бірақ кейбір жаттығулардан кейін әбден мүмкін.
Заттаңбамен үстел шынтақ қоюға болмайды, және алақан иек немесе бет қол қою ұсынылады. Кез-келген жағдайда мұндай поза ым тілінде өте сирек кездеседі, ал кейде үстел басындағы барлық қатысушыларға құрметсіздік туралы куәландырады. Аяқтарды бір-біріне ұстауға немесе оларды үстел астында созуға болмайды. Бірінші жағдайда тез шаршауға болады, ал екіншісінде-көршілерді, әрине, қолайсыз.
Орындықтың шетіне отыруға, оған жақындауға (тербелме сияқты), көрші орындықтардың арқасына қол қоюға, қарапайым емес, тарамсыз, нашар тәрбиеленген болып көрінбеуі үшін дамытып отыруға болмайды.
3. Асхана аспаптарын пайдалану
Үстелге кіріп, қарап шығыңыз, үстелді қалай жабдықталғанына назар аударыңыз. Ыдыстар мен аспаптар көп, бірақ әркім өз орнында, әрқайсысында өз рөлі бар. Тікелей сіз алдында дәмдеуіш (немесе ұсақ асхана, ал онда дәмдеуіш) тәрелке. Оның сол жағында-пирожковая тәрелке немесе қағаз салфетка. Табақшаның оң жағында-пышақтар мен қасықтар, ал сол жағында-шанышқы.
Табақшаның алдында десерт құралдары немесе бір құрал — әдетте десерт немесе шай қасық орналасқан.
Десерт құралдарының артында фужер мен рюмкалар тұр. Ас табақшасында майлық жатыр.
Содан кейін Сіздің назар аударыңыз үстел қойылған тағамдар. Тағамдарды тез және өте назардан тыс қарастыра отырып, сіз бір мезгілде өзіңіз үшін, міндетті түрде тырысасыз, ал қалыс қаласыз.
Сіздің тарелканың және үстелдегі тіскелердің молдығы туралы түрлі құралдардың үлкен саны сізді шатастырмауы керек. Керісінше, сізді қуантатын мол және дәмді тағамға қуанбаңыз!
Тек осы барлық құралдар мен майлықтарды қалай дұрыс пайдалануға болады деген сұрақ туындайды.
#Қалай #үстел #басында
Рақмет ретінде жарнаманы баса кетіңіз