Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру және қайта өңдеу технологиясы туралы қазақша

0

Лактация ұзақтығы ұлтарақтың басталуына байланысты. Сиырдың әрбір отелінің алдында 1,5-2 ай демалуға тиіс. Егер сиырдың жыл сайын бұзау әкелуі керек және ұлтарақтың орташа ұзақтығы 285 күн және құрғақ кезеңі 45-60 күн болса, онда лактацияның қалыпты ұзақтығы 305-320 күннен аспауы тиіс. Кейіннен сиырдың ұрықтануы лактацияның ұзаруына немесе құрғақ кезеңнің ұзаруына әкеледі.

Сүт безінің (желіннің) құпиясы болып табылатын сүт жоғары емдеу-алдын алу қасиеттеріне ие, жаңа туған бұзаулар өмірінің алғашқы күндері таптырмас, шикізат және май өндіру өнеркәсібі үшін құнды Тамақ өнімдері мен шикізат болып табылады.

Төлдеуден кейінгі алғашқы 6-8 күнде сүт безі әдеттегі сүттен ерекшеленетін құпия — молозиваны синтездейді. Ол тұтқыр және қалың консистенциясы бар, түсі сарғыш, дәмі тұзды. Молозивте құрғақ заттар, иммундық денелер және басқа да жаңа туған бұзау қажетті заттар көп. Оның қышқылдығы 50-60° Тернер. Өзінің ерекше қасиеттеріне байланысты ол тек бұзауларға ғана ішеді.

Сүт құрамына 100-ден астам компоненттер кіреді: майлар, ақуыздар, көмірсулар, минералды заттар, ферменттер, гормондар және басқа заттар. Олардың барлығы ағзаға оңай және толығымен сіңеді: май-95%, ақуыздар-96%, көмірсулар — 98%. Сүттің майы,ақуыздары, қант және минералды заттары сүтте орташа алғанда 12,5% құрғақ заттекті құрайды. Құрғақ зат сүттің қоректік құндылығын анықтайды. Сүттің қалған бөлігі (87,5%) сумен ұсынылады.

Сүттің қышқылдығы бойынша оның сапасы туралы айтады. Қышқылдығы төмен болса, сүт сапасы жоғары. Сау сиыр сүтінің орташа қышқылдығы 14-16° Тернерді құрайды.

Сүттің тығыздығы 1,027-ден 1,033-ке дейін ауытқиды. Сүттің тығыздығы бойынша оның табиғилығын белгілейді; су қосылған кезде сүттің тығыздығы төмендейді.

Сүт -0,55 кезінде қатады.°С (0,54-0,58°С), ал закипает кезінде 100,2°С.

Сүттің пайда болуы үшін қанмен алмасуға жеткізілетін қоректік заттар қолданылады. Сүттің құрамдас бөліктерінің «ізашары» деп аталатын бұл заттар ас қорыту жүйесінен қанға түседі. Сондықтан сүт жасау процесінің қарқындылығы жейтін сиыр азығының саны мен сапасына тығыз байланысты. Сиыр сүтін жоғары деңгейде ұстап тұру үшін әртүрлі жоғары қоректік азықтардың жеткілікті мөлшерін алуы тиіс.

Сүт үздіксіз пайда болады,бірақ әсіресе сауықтар арасында қарқынды. Сондықтан сиырлардың құрамы сауықтар арасындағы аралықтарда сүт түзілуіне барынша ықпал ететіндей ұйымдастырылуы тиіс. Егер сауыттар арасындағы интервал 12-14 сағаттан асса, онда желіндерде көп мөлшерде сүт жиналады. Желіннің ішіндегі қысым альвеолдың құпия қызметін тежеуге және сүттің өндірілуін төмендетуге алып келіп күрт өседі. Сүт түзудің жоғары қарқындылығы үнемі және толық желінмен ұстап тұрады. Саууды өткізу, сауықтар арасындағы тым үлкен интервал және толық берілмеуі сүт түзуші процесті тежейді және саууды төмендетуге әкеледі.

Сауудың дұрыс емес техникасы, әдеттегі жағдай мен сауу уақытының күрт өзгеруі, бөгде адамдардың пайда болуы, жануарлармен дөрекі қарау, үй-жайдағы Шу сүт беру рефлексінің тежелуіне әкелуі мүмкін және сиыр ұят болып қалады. Жылдам, қуатты, біркелкі және уақтылы сауу үлкен саууды алуға көмектеседі. Сондықтан белгіленген күн тәртібін қатаң сақтау, сауу аппаратурасын жұмыс жағдайында ұстау және сауу кезінде ойықты толық босатуға ықпал ететін басқа да іс-шараларды жүзеге асыру маңызды. Осы мақсатқа сүтті оңай, тез және толық бере алатын сиырларды өсіруге бағытталған селекциялық жұмыс ықпал етуі тиіс.

Сүт өнімділігін есепке алу сиырлардың өнімділік және асыл тұқымдық сапасын бағалау жөніндегі іс-шаралардың жалпы кешенінде маңызды элемент болып табылады; ол жұптастыру кезінде жануарларды іріктеу және іріктеу, асыл тұқымдық жұмыстарды жоспарлы жүргізу, сиырлар мен тұқымдық бұқалардың тұқым қуалаушылық сапасын бағалау, дұрыс азықтандыруды ұйымдастыру үшін қажет.

Сиырлардың жеке сүт өнімділігін барлық лактация деректері бойынша, лактацияның алғашқы 305 күні ішінде, шаруашылық жылы және өмір бойғы өнімділік көрсеткіштері бойынша бағалайды. Лактация ұзақтығы әр түрлі жануарларда, сондай-ақ әр түрлі жылдарда бір жануарда ауытқып отырғандықтан, олардың сүт өнімділігінің салыстырмалы нәтижелерін алу үшін лактацияның алғашқы 305 күні ішінде бағаланады. Егер лактация ұзақтығы 305 күннен аз болса, сиырдың сүт өнімділігін қысқартылған аяқталған лактация үшін бағалайды.

Сиырлардың сауылуы барлық лактация кезінде айына кемінде 1 рет бақылау сауу жолымен анықталады. Сүтті сауу шелектеріне жинайтын желілік сауу қондырғылары Қолданылатын фермаларда бақылау доктарын жүргізу кезінде әрбір сиырдан сауылған сүтті таразыда (кг) өлшеу арқылы есепке алады немесе сүт өлшегішпен (л) өлшейді. Литрді килограмға ауыстыру үшін литр саны сүттің үлес салмағына көбейтіледі(орта есеппен 1,030).

Әрбір сиырдан сауу құрылғысының жиынтығында сауылған сүт мөлшерін өлшеу үшін УЗМ-1А құрылғысы, сондай-ақ отандық және импорттық өндірістің басқа да сүт есептегіштері қолданылады. Стационарлық қондырғыларда санауыштар жүйеге монтаждалған және оларда үнемі болады.

Әр сиырдың айлық сауығын есептеу үшін тәуліктік сауылымды әр күн үшін екі бақылау сауығының арасындағы күн санына көбейтеді. Айлық сауығу сомасы бүкіл лактация үшін сауығу көлемін береді.

Сиырлардың табындағы өнімділігінің орташа деңгейінің көрсеткіші, оларды пайдалану қарқындылығы ретінде 1 жемдік сиырға сауым есептеледі: сиырлардың қандай да бір табыны бойынша жалпы сауым (жалпы сауым) осы кезеңде осы табындағы жемдік сиырлардың орташа санына бөлінеді.

Бұдан басқа, сүт өнімділігін бағалау үшін келесі көрсеткіштер қолданылады:

а) 100 кг тірі салмаққа сауым, сүт коэффициенті деп аталады — белгілі бір жағдайларда сиыр ағзасы жұмысының қарқындылығын бағалау үшін;

б) рационның бір азықтық бірлігіне өндірілген сүттің мөлшері немесе 1 кг сүтті өндіруге жұмсалған азықтық бірліктердің саны, — азықты пайдалану тиімділігін бағалау үшін;

в) сиырдың өмір бойы сауымы, бұл малдың қамалын, оның ұзақ уақыт бойы жоғары деңгейде лактау қабілетін бағалауға мүмкіндік береді; мұндай сиырлар асыл тұқымды қатынаста аса құнды.

Сүттегі май мен ақуыз мөлшері әр түрлі факторларға байланысты өзгереді. Сондықтан олар жиі анықталса, сиырдың лактациясы мен бағасы соғұрлым дәлірек болады. Практикалық жағдайларда сүттегі май мен ақуыздың құрамын айына бір рет (бақылау күндерінің бірінде) анықтайды. Сүттегі майдың және ақуыздың орташа құрамы пайызбен көрсетіледі. Сүттегі майдың және ақуыздың орташа мөлшерін есептеу үшін осы кезеңнің әр айы үшін сауым осы айда сиырдың сүттегі майдың немесе ақуыздың пайыздық мөлшерін көбейтеді және май мен ақуыз бойынша сәйкес бір пайыздық сүттің мөлшерін алады. Есептік кезеңде бір пайыздық сүттің санын қосып, осы кезеңде сауылған табиғи сүттің (кг) санына бөледі.

Сиырлардың сүт өнімділігінің маңызды көрсеткіші сүт майы мен сүт ақуызының жалпы саны болып табылады. Оны есептеу үшін бір пайыздық сүттің (май немесе ақуыз бойынша) мөлшері 100-ге бөлінеді.

Сүт бергіштің қасиеттері мен желінуін бағалау. Сиырлардың сүттілігі және олардың машинамен саууға жарамдылығы едәуір дәрежеде олардың желінуінің құрылысы мен сапасымен анықталады.

Жануардың өмірі бойы желіннің қалыптасуы мен өзгеруінің заңдылықтарына сүйене отырып, тек қана ұлтарақты сиырларға қажетті жағдай жасау кезінде, тірі кездерде қашарларды дұрыс өсіру кезінде, олардың алғашқы шағылыстыру және бірінші төлдеу жасына жеткілікті жоғары салмағы, сиыр мен құнажындарды төлдеуге дайындаудың барлық ережелерін қатаң сақтау кезінде, сауу, жақсы азықтандыру және асырауда жақсы дамыған, дұрыс қалыптасқан, шешінуге және жоғары сүт өнімділігіне қабілетті дені сау жануарларды алуға болады.

Желімді бағалау кезінде оның көлемін, денеге бекітілуін, нысанын, құрылымын, құлдырауын, үлестердің орналасуы мен дамуын; желіннің түбі нысанын, шырындардың мөлшері мен орналасуын; қан тамырларының дамуын; сүт беру жылдамдығын және бір мезгілде берілуін; маститтерге төзімділігін ескереді. Барлық осы көрсеткіштер бірдей маңызды, өйткені олар белгілі бір дәрежеде сиырдың машинамен саууға бейімделуіне себепші болады.

#Мал #шаруашылығы #өнімдерін #өндіру #және #қайта #өңдеу #технологиясы

Рақмет ретінде жарнаманы баса кетіңіз