Бауырдың асқорытудағы маңызы слайд,презентация
Бауырдың асқорытудағы маңызы слайд,презентация
1.Өт шығару қызметі (астың әсіресе майдың дұрыс қорытылуы, ыдырауы,ішек-қарының жиырылуы, астың қарыннан ішекке өтуі).
2.Лимфа үрдісіне қатысуы
3.Зат алмасуына қатысады (гликогенез, глюконеогенез)
4.Белок алмасуына, пигменттер алмасуына қатысады
5.Қан ұюына қатысатын көптген белоктар (проторомбин, фибриноген, проторомбин,тромбопластин)
6.Қан ұюына қатысатын компоненттері түзіледі-гепарин, антитромбин
7.Қан плзмасының белоктары түзіледі: альбуминдер, глобулиндер
8.Май алмасуына қатысады
9.Холестерин, стероидтік гормондар
10.Су мен тұз алмасуына қатысады
11.Витаминдер алмасуына қатысады
12.Қан түзілуіне қатысады
13.Қан қоймасы-депосы
14.Қорғаныс қызметіне қатысады (иммунопоэзді ретейді, антиденелер, фагоцитозға қатысады)
15.Дезинтоксикациялық қызметі
Өт ұйқы безі сөліндегі ферменттердің, әсіресе липазаның әрекетін күшейтеді.
Майларды эмульсиялайды.
Май қышқылдары мен глицериннің мицеллалар түрінде сіңірілуіне ықпал етеді.
Тұз қышқылын бейтараптап, пепсиннің әсерін жояды.
Ішек қимылын күшейтеді.
Нәжістің қалыптасуына қатысады.
Майда еритін витаминдердің, холестриннің, кальций тұздарының сіңуін жеңілдетеді.
Бактериоцидтік әсер көрсетеді.