Ана сүтінің әсерлері слайд,презентация — Биология
Ана сүтінің әсерлері слайд,презентация
Әйел сүті – ол тек емшекте ғана өндірілетін, нәресте үшін ең қажет биологиялық тағам. Емшектен сүт шығуы және оның құнарлылығы, биохимиялық құрылымы, тағамдық қасиеттері ішкі, сыртқы және жағымды, жағымсыз себептерге байланысты.
Құнды қорек және жеңіл қабылданады
Үнемі қолайлы,таза және қажетті температураға ие.
Инфекциядан қорғайды.
Эмоциональды жағдайда қалыптасады
Ананың денсаулығын қорғайды.
Ана сүтінің химиялық құрамы бала ағзасының қажеттілігіне қарай өзгеріп тұрады. Ол үш кезеңнен тұрады:
Уыз кезеңі – бала туылған соң бірінші күндері пайда болады.
Өтпелі кезең – 4-5 -ші күндері пайда болады.
Жетілген сүт кезеңі – 2-3 –ші аптадан бастап өндіріледі.
Сапалы сүт әсіресе ию кезінде мол өндіріледі. Өз сүттерін балаларына иіп берген аналарды иіп бермеген аналармен салыстырғанда,иіп берген әйелдерде (74%) сүт мол болып, (85-90%) сәбидің дене салмағы тез өсіп, (86%) емізуден кейін көбіне ұйықтап кетеді, (98%) әйелдерде емізу уақытында етеккір келуі көрінбеді.