Ресми қабылдаулардың түрлері және олардағы тәртіп ережелері туралы қазақша
Ресми тәсілдер іскерлік қатынастарды дамыту үшін де, басшылар мен бағыныштылар арасында достық байланыстарды орнату үшін де өте маңызды.
Мұндай тәсілдердің негізгі мақсаты байланыс орнату, сондай-ақ бейресми жағдайда пікір және ақпарат алмасу болып табылады. Бұл ретте тамақ пен сусындар, әдетте, екінші дәрежелі. Қабылдаудың дұрыс ұйымдастырылуына көп нәрсе байланысты.
Жақсы дипломатия осы кездесулерден өзіне пайдалы көп алуға көмектеседі.
Ресми тәсілдердің өз дәстүрлері бар. Уақыт өте келе іскерлік және зайырлы тәсілдердің белгілі бір түрлері орнады, мұндай іс-шараларға қатысушылар ұстанатын этикеттің ерекше ережелері әзірленді.
Кітапта ресми қабылдаудың әрбір түріне сәйкес келетін этикет, шақыруларды таратудан бастап және жауапты сапармен аяқталатын оны ұйымдастыру ережелері егжей-тегжейлі сипатталған.
Жарыққа шығып, жоғары деңгейде кездесу өткізгісі келетіндер үшін ресми қабылдаулардағы тәртіп ережесімен танысу өте пайдалы болады. Мұнда этикеттің белгіленген ережелерін сақтау өте маңызды. Тіпті болмашы қате өзара қарым-қатынастардағы үйлесімділікті бұзуы мүмкін, бұл бизнестегі шығындарға әкеледі. Керісінше, жақсы өткізілген кеш істерде болашақ жетістіктің кепілі бола алады.
2. Ресми қабылдау тарихы
Ресми қабылдау тарихы бір ғасырдан аспайды. Бұрын мұндай тәсілдерді шет елшілер немесе өз бодандары үшін мемлекеттердің билеушілері жүргізді. Содан кейін оларды феодалдар да жасай бастады.
Уақыт өтті, ресми қабылдаулардың дәстүрлері бірдеңе өзгерді, бірдеңе керісінше өзгеріссіз қалды.
Уақыт өте келе әлемнің көптеген елдерінде ұстанатын заманауи дәстүрлер қалыптасты.
Ресей бұл жағынан ерекшелік емес. Алайда, осы Халықаралық өткізу ережелерімен, мысалы, ленча немесе бранча таныс емес, ал жылдармен қабылдауды өткізу қажеттілігі көп бола түседі, себебі қызмет борышы бойынша шетелдік серіктестермен жиі қарым-қатынас жасауға тура келеді, олар үшін келіссөздер жүргізу тәсілі ретінде қабылдау ең табиғи заттардың бірі болып табылады.
Осыған байланысты осындай іс-шараны қалай өткізу керектігі туралы түсінік болуы қажет.
Әрбір адам ресми түрде шақыру ала алады және ол осындай жағдайда өзін қалай ұстау керектігін білуі қажет. Қандай киім үшін ең қолайлы немесе басқа жағдай болса, позволительно айналысып, не керек және не қажет емес күтуге қабылдау. Қандай да бір себеппен қабылдауға тілек болмаса, шақырудан қалай бас тартуға болады.
Ресми тәсілдер іскер де, зайырлы да болуы мүмкін. Іскерлік тәсілдер әдетте фирманың өкілдігінің ашылуына, тауарлардың тұсаукесеріне, қандай да бір оқиғаның, симпозиумға, конференцияларға байланысты, сондай-ақ елдегі басқа елден келген делегацияның құрметіне жасалады.
3. Қабылдау түрлері
Қабылдау іскерлік байланыстарды орнату үшін де жасалуы мүмкін.
Ислам дінінде де, дінінде де, дінінде де, дінінде де, дінінде де, дінінде де де, дінінде де де, дінінде де де де, дінінде де бар.
Ресми қабылдауға қоғамда белгілі бір жағдайға ие адамдар шақырылады. Іскерлік тәсілдерге, әдетте, үкімет басшылары немесе мүшелері, шет мемлекеттердің дипломатиялық өкілдері, ғылым, мәдениет және т. б. қайраткерлері шақырылады.
Ресми қабылдаулардың негізгі түрлері: таңғы ас (Lunch), түскі ас (Dinner), түскі ас-буфет (Buffet Dinner), кешкі ас (Supper), а-ля фуршет, коктейль және шағын тәсілдер — кофе немесе шай үстелі. Негізгі түрлердің әртүрлі комбинациялары театрдан кейінгі кешкі ас, пикник, фондю, барбекю, сыра столы сияқты, бір-бірінен ұйым әдістерімен ерекшеленеді.
Ежелгі Римдегі түскі ас, соның ішінде салтанатты, күннің 2 сағатынан ерте емес, күннің екінші жартысына созылды. Пир кезінде қонақтар тек қана жеп қана қоймай, философиялық мәселелерді жиі талқылап, әдеби пікірталастар немесе өлең оқу ұйымдастырды.
Өткізу уақыты бойынша ресми қабылдаулар күндізгі және кешкі болып бөлінеді. Қызмет көрсету нысанына сәйкес қабылдаулар үстел үстінде немесе онсыз болуы мүмкін.
Тәсілдердің ең құрметті түрлері-таңғы ас, түскі ас және кешкі ас. Осы тәсілдердің әрқайсысы, әдетте, екі бөліктен тұрады. Алдымен шақырылғандарды қарсы алады және қарсы алады, қонақтар бір-бірімен танысады, бір-бірімен араласады, жеке және жалпы әңгімелесулер жүргізеді. Қонақтар банкет үстеліндегі оларға арналған орындар туралы хабарлайды, аперитив ұсынады. «Аперитив» сөзі француз тілінен аударғанда «тәбет» дегенді білдіреді. Содан кейін банкет өтеді, әдетте ол толық қызмет көрсету үстелінде өткізіледі.
Ресми қабылдаулардағы этикет пен мінез-құлық ережелерінің көпшілігі дипломатиялық практикадан келді.
Таңғы ас
Таңғы ас-үстел үстінде отырғызудың бір түрі. Оны 12 және 15 сағат аралығында жасайды. Таңғы ас 1-1,5 сағатқа созылады, бұл ретте 45-60 минутқа жуық қабылдауды үстел басында, содан кейін 15-30 минут — кофе немесе шай үшін өткізеді,олар сол үстелге немесе қонақ бөлмеге беріледі.
Таңғы ас қабылдауға арналған үстелдерді «П» немесе «Т»әрпі түрінде қою керек. Салтанатты үстелдің артындағы құрметті орындар кіретін есікке қарама-қарсы болуы тиіс. Егер бұл мүмкін болмаса, құрметті орындарды далаға шығатын терезелерге қарсы қоюға болады.
Үстелдер ақ дастарханмен жабылып, гүлдермен безендірілуі керек. Үстелді дайындау кез келген салтанатты қабылдаумен бірдей (бұл төменде егжей-тегжейлі сипатталған).
Таңғы асқа әдетте бір немесе екі суық тағамдар, бір балық немесе ет тағамы, сондай-ақ десерт беріледі.
Қабылдау кезінде қонақтарға аперитив ұсынады. Соңында шай немесе кофе беріледі. Коньяк пен ликер ұсынылады. Киім нысаны күнделікті-костюм немесе көйлек болуы тиіс. Кейде киім нысаны арнайы шақыруда көрсетіледі.
ЛАНЧ
Ланч екінші таңғы ас деп аталады. Оны 12 және 13 сағат аралығында жасайды. Ланч-үстел басында отырғызумен қабылдау. Ланчқа телефон арқылы шақырылады, ерекше салтанатты жағдайлар бойынша қонақтарға шақыру таратылады.
Ланч әдетте мейрамханада, клубта немесе бистрода өткізіледі. Оған, әдетте, жұмыс бойынша әріптестер немесе серіктестер шақырылады. Ланч өткізу сипаты шақырылған адамдардың мәртебесіне және осы қабылдаудың мақсатына байланысты.
Мейрамханада өткізілетін іскерлік ланчқа ерлі — зайыптысыз іскер серіктестер шақырылады. Оған міндетті түрде шақыру жіберіледі, кейде телефон арқылы немесе алдын ала келісім бойынша алдыңғы кездесуде шақыруға жол беріледі.
Киім нысаны-күнделікті, онда адамдар жұмысқа барады. Бұл, әдетте, ерлер үшін галстук костюм және іскерлік костюм немесе әйел көйлек.
Мейрамханадағы шығындарды шақырушы төлейді. Егер іскерлік ланчке әйел шақырса, ол шақырушының барлық функцияларын өзіне алады — мейрамхананы таңдайды және тапсырыс береді, шот төлейді, шарап жасайды.
Қытайда қонақтарды үйге кіріп, шақыру қабылданған. Қонаққа жиі ескертусіз да кіреді,сонымен қатар достарының біреуімен келуге рұқсат етіледі, иесі таныс емес.
Іскер адамдармен қатар, зайырлы ланчтар да бар. Олар әдетте әйелдер жасайды. Демалыс күндері қабылданатын жағдайлардан басқа, әйелдер де шақырылғандар болып табылады. Бұл жағдайда ланчқа ерлер де шақырылады.
Үй иесінің шағын қабылдауы үйде орналасуы мүмкін. Егер қонақтар көп шақырса, ланч клубта, қонақ үйде немесе мейрамханада ұйымдастырылады. Орын шақырылған қонақтардың санына сәйкес таңдалады. Оларды бір ортақ үстелге немесе шағын жеке үстелдерге орналастыруға болады.
Ланчаға дайындық кезінде иесі бар уақыт және үйде қызмет көрсетудің болуы да ескеріледі.
Егер ланчқа шақырылғандардың тізіміне ерлер де қосылса, берілетін тағамдар жеңіл түскі ас мәзіріне сәйкес келуі тиіс.
Егер ланч әйелдер қоғамы үшін ғана өткізілсе, үстелге берілетін тағамдардың қаншалықты бай екенін ерекше маңызды емес. Бұл жағдайда ең бастысы, олар тамаша дайындалған және дәмді безендірілген, кез келген ресми түскі аста.
Таңғы ас пен ланч арасында өтетін қабылдау бранч деп аталады. Осыдан атауы: бірінші әріптер «breakfast» («таңғы ас») сөзінен, қалған бөлігі — «lunch» («ланч») сөзінен алынады. Бұл қабылдау, әдетте, демалыс күндері өткізіледі.
Оған достарды отбасымен, соның ішінде балаларды шақыруға болады. Мұндай қабылдау еркін достық жағдайда әріптестермен жақынырақ танысудың жақсы мүмкіндігі болып табылады. Бранч кейде саяжайда өткізіледі, себебі ол әдетте демалыс күндері орналасады.
Қытайда адам қонаққа келіп, иесіне сыйлық әкелуі керек. Егер отбасында қарт адамдар немесе балалар болса, бұл әсіресе қажет.
БРАНЧ
Бранч таңғы немесе ланчқа сәйкес келеді және сол тағам жиынтығын қамтиды. Бұл жағдайда жұмыртқа, бекон, сосиски, бұқтырылған ет, балық, құймақ, грильде дайындалған қызанақ, сондай-ақ тоқаш, май және ірімшік беріледі. Сусындар ретінде кофе, шай, шырын және салқын сусындар ұсынылады. Кейде шарап ішеді.
Бранч қабылдау АҚШ-та, ОАР-да және басқа да елдерде өте танымал.
Бұл қабылдаудың мәзірі мүмкіндігінше, оны өткізу кезіндегі ұйымдастырушылық сәттерге де қатысты болуы тиіс. Осының арқасында иесі қонақтармен бірге уақыт бөле алады.
Киімге қатаң талаптар қойылмайды, алайда таңғы уақытта косметика, қымбат заттар мен рухтар орынсыз екенін ескеру қажет.
Түскі ас
Бұл әдіс үстел басында отырғызудың барлық тәсілдерінің ең құрметті түрі болып табылады. Түскі ас әдетте 19 мен 21 сағат арасында өткізіледі. Ол 2,5-3 сағатқа созылады, сонымен қатар үстел басында қонақтар шамамен 50-60 минут өткізеді,қалған уақытта олар қонақжайда қалады. Бас қонақ кеткен кезде түскі ас тоқтатылады.
#Ресми #қабылдаулардың #түрлері #және #олардағы #тәртіп #ережелері
Рақмет ретінде жарнаманы баса кетіңіз