Жемді жіктеу | туралы қазақша
Мал шаруашылығында шаруашылықтың азыққа деген жалпы қажеттілігін есептейді, ал азықтың жұмсалуын есепке алу бірнеше азықтық құралдар тобы бойынша жүргізіледі. Әдетте өсімдік құнарландырылған, көлемді (ірі, жасыл, шырынды) азықтар, сондай-ақ жануар тектес азықтар бөлінеді.
Құнарлы азықтар азықтық бірліктердің немесе 1 кг азықтың алмасу энергиясының ең көп болуымен ерекшеленеді. Ол әдетте 0,6 азықтан асады. бірл.
Көлемдік азықтарға масса бірлігіндегі энергияның салыстырмалы аз мөлшері тән. Ылғалдың төмен мөлшері бар көлемді жемдер қатты болып табылады. Мал азығы ылғалдылығының жоғарғы шегі туралы пікірлер, оны өрескел деп жатқызуға болады (22-ден 40% — ға дейін). Құрамында 40% — дан астам ылғал бар азықтар ылғалды деп аталады. Жемді ірі қатарына жатқызу критерийі ретінде талшық мөлшері 10% — дан астам, қорытылатын қоректік заттар 0,5 кг/кг-дан кем, күлдің сілтілігі саналады. Құрамында 17% ылғал бар шөп пен сабанмен қатар ылғалдылығы 60% — ға жететін пішендеме де ірі азықтарға жатады. Бірқатар жағдайларда пішендеме шырынды азықтарға жатқызылады. Жаңа піскен күйінде пайдаланылатын өсімдіктердің жасыл массасы жазғы жасыл және жайылымдық азықтарға жатады. Жасыл жем — шөп шабылған күйінде, жайылымдық-тамырға азықтандырылады. Қалған ылғалдылығы 60% — дан асатын Жем шырынды деп саналады. 1 кг-да шырынды, жасыл және жайылымдық азықтар әдетте 0,25 азықтан аспайды. бірл.
Әртүрлі өсімдік шикізатын өңдеу кезінде қосылатын судың жоғары мөлшері бар азықтар Сулы деп аталады. Оларға, мысалы, крахмал, қант қызылшасы, ашыту және басқа да өндірістердің қалдықтары жатады.
Жем топтары олардың түрлеріне бөлінеді. Мысалы, шөп, сабан, бұтақ азығы, шырынды — тамыржемістілер, сүрлем, жасыл — жайылымдық шөп, жасыл азықтар, концентрацияланған — құрама жем, жоғары сапалы шикізаттан алынған шөп ұны, малдан алынған азықтар — сүт, сүйек ұны. Жемнің түрі белгілі бір қасиеттермен сипатталатын жемді біріктіреді. Мысалы, сабан азықтың түрі ретінде сабан қара бидай, қарақұмық, бұршақ және т. б., жайылымдық Жем — беде шөбі, шабындық сұлы, Батпақты шабындық шөбі және т. б. болуы мүмкін.
Құрғақ заттың сапалық сипаттамалары, физикалық-механикалық қасиеттері, қоректілігі және жануарлар ағзасына әсер ету сипаты негізінде жемшөп құралдарын жіктеу оларды сегіз топқа бөлуді көздейді.
Өсімдіктердің жасыл массасы және одан жасалған консервіленген азықтар (шөп, пішен, сүрлем, шөп ұны, шөп кесу, шөп брикеттері мен түйіршіктері) барлық негізгі қоректік заттардан тұрады.
Сабан, мякин, қауыз және бұтақты азықтық азықтық, өте қиын, протеин аз, талшықтар көп. Дәнді және дәнді бұршақты дақылдардың астығын жармаға, ал майлы дақылдардың тұқымдарын майға қайта өңдеудің жанама өнімдері; негізінен жеміс және тұқым қабықтарынан, гүл және жеміс қабықтарынан тұрады. Бұтақты Жем деп арнайы өңдеусіз пайдаланылатын ағаш және бұта өсімдіктерінің бір-екіжылдық өскіндерін түсінеді.
Тамыржемістілер, түйнек жемістер, бақша дақылдарының жемістері және оларды қайта өңдеу өнімдері — көптеген жануарлар үшін жеңіл сіңімді көмірсулардың негізгі көзі. Тамыржемістілер өсімдіктердің қалың тамырлары және осындай тамырлары бар өсімдіктер (қызылша, сәбіз, брюква, турнепс) деп аталады. Түйнек жемістер-жер асты қалыңдықтағы дақылдар (картоп және жер алмұрты). Қант қызылшасын қантқа қайта өңдеу кезінде алынатын тамыржемістілер — сынық және жемдік сірне (меласса) өңдеу өнімдері; картоп — мезга және бард өңдеу өнімдері.
Астық, тұқым және оларды қайта өңдеу өнімдері жоғары тамақтанумен, қорытылығымен ерекшеленеді, ең бастысы энергия мен протеин көзі болып табылады. Бұл топтың жемдері бай көмірсуларға (арпа, сұлы, жүгері және басқа да дәнді дақылдар), протеинге (бұршақ, люпин, соя, нут және басқа да дәнді бұршақты дақылдар), майларға (рапс және т.б.) бөлінеді. Олардың өнеркәсіптік қайта өңдеу өнімдері-Кебек, жемдік ұн, сыра ұнтақтары, сыра ашытқылары, Күнжара, шроттар, мезга. Кебек ұн тарту кәсіпорындарында Астықты ұнға тарту кезінде алынады,олар ұн мен ұрықтың қоспасы бар астық қабығының бөлшектерінен тұрады. Азықтық ұн-дәнді дақылдардан Жарма, сондай-ақ бидай мен қара бидай дәндерінен ұнның кейбір түрлерін дайындаудың жанама өнімі. Сыра ұнтағы-сыра қайнату өндірісінің жанама өнімі. Онда дән қабықтары, эндосперм бөлшектері, көп БЭВ, барлық май және арпа дәнінің ақуызы бар. Күнжаралар мен шроттарды майлы дақылдардың тұқымдарын майға өңдеу кезінде алады. Күнжара құрамында 7% май, шроттар-2,5% дейін. Айырмашылық Күнжара май бөлінгенде тұқымдарды престеу арқылы, шроттар — оны әртүрлі еріткіштермен экстрагирлеу арқылы алынады.
Мал азығы биологиялық құндылығы жоғары протеинге, минералды элементтерге, кейбір витаминдерге бай. Олардың ішінде ет және балық өнеркәсібі өнімдері, сүт және оны қайта өңдеу өнімдері, басқа да өнеркәсіп салаларының жанама өнімдері, жануар шикізатын қайта өңдеу өнімдері бар. Бұл азықтың тобына Қаймағы алынбаған сүттің (ЗЦМ) алмастырғыштары да жатады. Ет өнімдерін қайта өңдеу қалдықтары-ет-сүйек және сүйек ұны, тағамдық емес қан, адам үшін тамаққа жарамсыз басқа да өнімдер. Балық өнеркәсібі кәсіпорындарында балық қалдықтарының негізгі массасын балық ұнына қайта өңдейді. Сүт өнеркәсібінің қалдықтарына майсыздандырылған сүт (обрат), пахт, сарысулар жатады. Пахта-сары май өндірісінің жанама өнімі, ірімшік, сүзбе өндірісі.
Азықтық қоспалар азотты химиялық және биологиялық синтезге (карбамид, азықтық ашытқылар және т.б.), минералды (бор, сапропель, ағаш күлі, көмір, ас тұзы, йод, марганец тұздары және т. б.), витаминдік (әртүрлі витаминдер препараттары) және арнайы (антибиотиктер, аминқышқылдары, биостимуляторлар және т. б.) бөлінеді.
Құрама жем белгілі рецептілер бойынша жасалған және қоректік заттар бойынша теңдестірілген азық құралдарының қоспалары болып табылады. Өнеркәсіп құрама жем-концентраттар, толық рационды құрама жем және белокты-витаминді-минералды қоспалар дайындайды. Құрама жем рецептілерін жануарлар мен құстың нақты түрлері, жасы және пайдалану бағыттары үшін әзірлейді.
Үй шаруашылығында, сондай-ақ қоғамдық тамақтану кәсіпорындарында алынатын тамақ қалдықтары жануарлардың, әсіресе шошқалардың рационында айтарлықтай үлеске ие болуы мүмкін. Бұл жемнің құрамы және олардың құнарлы құндылығы көптеген факторларға, соның ішінде оларды алу орны мен уақытына байланысты.
Шаруашылықта мал басын азықпен қамтамасыз ету деңгейі туралы дайындалған мал азығы бірліктерінің саны бойынша бір шартты басқа есептелген, ол үшін әртүрлі түрлер мен топтардың мал басын шартты бастарға мынадай ауыстыру коэффициенттерін пайдалана отырып қайта есептейді: сиырлар, тұқымдық бұқалар, өгіздер-1; қалған ірі қара мал басы — 0,6; шошқалар (орташа) — 0,3; қойлар (орташа) — 0,1; ересек жылқылар — 1; құс — 0,02.
Жұмсалған немесе дайындалған мал азығының саны әдетте мың мал азығы бірлігімен, сондай-ақ салмақ бірлігімен көрсетіледі.
Жоғары өнімді жануарларды азықтандырудың және ұстаудың оңтайлы жағдайларында 100 кг сүт алуға шамамен 100 азық, бірл., ірі қара мал массасының 100 кг өсімін алуға — 650 жуық, шошқа массасының 100 кг өсіміне — 450, 1000 жұмыртқаға — 160 азықты жұмсайды. алайда әр түрлі себептермен мал шаруашылығы өнімінің бірлігіне азықтың шығыны көп.
2. Табиғи азықтық алқаптардың топырағын оның түріне қарай негізгі өңдеу
Негізгі өңдеу — топырақты белгілі бір егіс айналымына терең өңдеу, оның қосылуын айтарлықтай өзгертеді. Оған жатқызады вспашку, безотвальное қопсыту, терең фрезерлеу, чизелевание және т. б.
Жырту — топырақтың өңделетін қабатының айналуын, ішінара араластырылуын және қопсытылуын, сондай-ақ өсімдіктердің жер асты бөлігін кесуді, тыңайтқыштар мен жем-шөп қалдықтарын бітеуді қамтамасыз ететін топырақты соқамен негізгі өңдеуді қабылдау. Жырту «өсімдіктер үшін қолайлы қоректік, су және ауа режимдерін жасайды. Артық ылғалданған топырақтарда жыртуды құрғату каналдарына түрлерді бұру үшін, құламалы жерлерде және ылғалдылығы жеткіліксіз аудандарда — ылғал жинау үшін қолданады.
Жырту үшін құрама үйінділері бар соқаларды қолданады. Топырақты жақсы пішу және айналдыру үшін соқаның корпусын алдында шап қабатының жоғарғы бөлігін 8-12 см тереңдікке кесетін және оны борозды түбіне жылжытатын қызмет етікші қояды. Негізгі корпусты соқа көтереді нижележащий қабаты топырақ, крошит оны засыпает шатырдан лақтырған қар мен предплужником пласт. Айналдырған кезде дернянды, тыңайтқыштарды, тұқымдарды, арамшөптердің өсіп-өну органдарын бітеу жүргізіледі және өсімдік қалдықтарын ыдырату және зиянкестер мен ауру қоздырғыштарын жою үшін ең жақсы жағдайлар жасалады. Жоғары ылғалдану жағдайында қабаттың айналуы коллоидты бөлшектер мен қоректік заттардың жоғарғы қабатынан жуылуына кедергі жасайды. Қызмет етушілермен бірге соқалар жырту Мәдени деп аталады. 20 см-ден кем тереңдікте жырту ұсақ, 20-22 — қалыпты, 23-40 — терең, 40 см — ден тереңірек плантаждық деп есептеледі.
#Жемді #жіктеу
Рақмет ретінде жарнаманы баса кетіңіз