Петропавл ботаникалық бағындағы агава
Жуырда қала жұртшылығы тосын оқиғаның куәсі болды. Биіктігі тоғыз метрге жететін агава гүл жарып, хош иісі мұрын қытықтады.
– Оның ерекшелігі сол, жүз жылда бір рет гүлдейді. Жарты ғасырға жуық баптап келсем де, мұндай ғажайып сәтті бірінші рет кездестіріп отырмын. Қазақстанда декоративті мақсатта ғана өсірілсе, Мексикада күнделікті тұрмыста кеңінен қолданылады. Жапырағынан мата жасап, сабағынан арқан, жіп еседі. Тікенін ине ретінде пайдаланады. Эфир, спирт майын, сабын, текила өндіреді. Медицинаға да жаратады, – дейді бас агроном Равиль Рязапов.
Қауызына жеміс шырыны мен көмірсутегін жинап, әбден қоректеніп алғаннан кейін гүл шашады екен. Бұл процесс кемі жүз жылға созылатын көрінеді. Былтырлары жұртшылық Солтүстік Американың субтропиктік аймағында кездесетін бір ғасырлық тарихы бар агава тұқымдас юкки өсімдігінің бүршік жарғанын қызықтаған болатын.
БАҚ қызметкерлерінің айтуынша, агава құрғақ ауаға төзімді, соншалық күтімді қажет етпейді. Осы қасиеттер себеп пе екен, теріскейге тез жерсініп кеткен. Мамандардың есебі бойынша, агаваның әдемі де әсем кейпі жаңа жылға дейін созылып, сосын жапырақтары біртіндеп өмір сүруін тоқтата бастайды. Келесі бүршік жаруын бір ғасырға жуық уақыт күтуге тура келеді.
Мұнда өсетін өсімдіктердің әрқайсысының өзіндік ерекшелігі мен биологиялық сипаттамасы бар.
Өмір ЕСҚАЛИ,
«Егемен Қазақстан»
Солтүстік Қазақстан облысы